Ziarul de Duminică

Un univers pentru privit si pipait

27.07.2000, 00:00 22



Expozitia scenaristului Ion Nedelcu, vernisata luni seara la Galeria Simeza, a fost un eveniment asteptat de multa vreme. Nedelcu este un artist cunoscut si apreciat mai ales datorita decorurilor si costumelor sale, care au contribuit la succesul multor filme romanesti, artistice sau de televiziune.

Tablourile expuse la Simeza tin insa de alt destin decat cel al scenografului. Aici se dezvaluie, in toata maretia si modernitatea lui, un artist al formei pline de substanta. Pentru ca Ion Nedelcu este preocupat de insasi concretetea culorii pe panza. Vopselele lui se insinueaza limpede in ochii privitorului si, dac-ar fi permisa, simpla lor atingere ar spune multe.

Folosind tehnica straturilor succesive, Nedelcu umple panza de culori pastoase, aburinde: copaci cu ramuri tentaculare iesind practic din cadru, chipuri incarcate de inteles, cai cu zabalele inspumate. Iar ceea ce este specific tuturor tablourilor este usoara grizonare a culorii, o fulguire alburie acoperind fiecare picatura de vopsea. Astfel, chiar daca ochii batrani scapara napraznic, chiar daca lumea vie mocneste in adancuri, aparenta liniste a culorii albe presarate fin atenueaza orice tensiune.

Artistul s-a nascut pe 26 ianuarie 1946 la Orlesti, Valcea. A absolvit Academia de Arte Frumoase "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti in 1975. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici si al Uniunii Cineastilor din Romania.

In tinerete a fost grafician la Muzeul Judetean Valcea (1968-1971). Incepand din 1975, a devenit asistent scenograf la "Romaniafilm", calitate in care a participat la crearea decorurilor si costumelor pentru numeroase filme si spectacole de teatru TV, printre care "Operatiunea Monstru", regizor Manole Marcus, si "Love Story", regia Ion Popescu Gopo.

De asemenea, a semnat decorurile si costumele unor filme precum "Foc si para", regia Adrian Petringenaru (pentru care a obtinut Marele Premiu la Festivalul International de Film Santa Rem, Portugalia), "Iancu Jianu", regia Dinu Cocea (Premiul I acordat de Asociatia Cineastilor, ACIN), "Vlasinii", regia Mircea Dragan, "Declaratie de dragoste", regia Nicolae Corjos.

Numeroasele expozitii de grup sau personale incununeaza o cariera impresionanta: Expozitia republicana de pictura (1974), expozita personala de scenografie, la Galeria Eforie (1981), Trienala de scenografie, Sala Dalles (1982), expozitia personala de scenografie, Asociatia Cineastilor (1983), o expozitie personala de pictura la Nurnberg (Germania, 1987) si alta expozitie personala, tot de pictura, la Galeria Caminul Artei (Bucuresti, 1994).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24