Ziarul de Duminică

Un viol cat un continent

20.05.2005, 20:19 19

Sunt anumite carti care-ti refuza, prin mecanisme stiute doar de ele, lectura: le cunosti atat de bine, iti dai seama, si tot timpul ai trait cu senzatia ca ai putea oricand sa extinzi acea cunoastere. Te-ai apropiat adeseori de ele, le cunosti cotorul, de multe ori te irita... Ai intrat in anticariat cautand cu disperare un anumit volum si nu l-ai gasit. In schimb, Ea era acolo. Eterna, incapatanata, starnindu-ti mai mult decat curiozitatea... un amestec - ai fi citit-o, era atat de accesibila (in general aceasta carte se gaseste in sectorul cu cele mai mici preturi), insa, in acelasi timp ceva te oprea. Eduardo Galeano. Memoria focului. Format mare. Litere rosii arzand pe cotor. Se gasea in toate anticariatele, asteptand in tacere.

S-a intamplat insa ca un bun prieten, capabil sa se entuziasmeze inca pe marginea unei melodii sau a unei carti citite mai demult, sa deschida discutia despre acest volum: nu stiu daca poezia facuta de el cand isi povestea relatia cu Memoria focului este intrecuta de cea a cartii in sine, insa, ascultandu-l, m-am hotarat sa vorbesc despre ea in cronica anticarului. Bineinteles, s-a intamplat exact ce banuiti: n-am mai gasit-o nicaieri. Exact ca o femeie care te-a iubit in secret ani de zile, pana cand, satula sa tot astepte in van, a primit prima cerere in casatorie. Nici unul din trucurile deprinse de vanatorul profesionist de anticariat n-a functionat. Nici macar "rechinii" de langa facultatea de litere nu m-au putut ajuta. "A, o stiu, am avut-o, a stat in raft cateva luni... Veniti dumneavostra saptamana viitoare."

Acum traiesc memoria focului. Un imens poem de dragoste si revolta dedicat Americii Latine, in 700 de pagini. O istorie superba a celui mai tanar si - probabil - a celui mai chinuit continent. Istoria e imbracata in stofa grea uneori a lirismului pur, marile evenimente se transforma in portrete fragmentare, in iluzii. Editura politica.

Un poem care acolera primii pasi ai lui Columb, jafurile europenilor si ajunge pana la asasinatele puse la cale de catre Fratele mai Mare American, care au "decimat" politicienii continentului. O carte superba, aproape o bijuterie, pe care inca o caut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels