Ziarul de Duminică

Unsprezece

Unsprezece

Ioan Es. Pop

07.07.2006, 14:15 16

Am avut onoarea de a fi invitat, intre 17 si 23 iunie, la cea de-a 37-a editie a Festivalului International de Poezie de la Rotterdam, cea mai importanta manifestare de gen din Europa. Spun cea mai importanta nu doar pentru valoarea celor 30 de participanti sositi de pe tot globul, ci si pentru valoarea financiara pe care a presupus-o organizarea lui.

O socoteala facuta asupra cheltuielilor pe care le-am putut eu deduce evaluand ceea ce putea fi evaluat m-a condus inspre cifra de 300.000 de euro. Cat vor fi costat operatiunile "invizibile" gratie carora mecanismul a functionat perfect mi-a fost cu neputinta chiar si sa-mi imaginez.
Desi zilele evenimentului s-au suprapus unor momente fierbinti ale Campionatului Mondial de Fotbal, olandezii au aratat, umpland seara de seara cele doua sali ale Rotterdam City Theatre, ca in tara lor spectacolul poeziei poate rivaliza cu orice alta forma de spectacol - si asta in conditiile in care pretul unui bilet era de aproape 10 euro. Cum nu pot scapa nici aici de mania evaluarilor, am calculat ca, in cele cinci seri de recital propriu-zis, la eveniment au participat in jur de 3.000 de spectatori platitori. Putini pentru fotbal, multi pentru poezie.
Si tot o chestiune de statistica: la cele 37 de editii ale Festivalului au participat 11 autori romani: Constantin Abaluta, Ana Blandiana, Nina Cassian, Leonid Dimov, Mircea Dinescu, Kanyadi Sandor, Gellu Naum, Marin Sorescu, Petre Stoica, Matei Visniec si subsemnatul. Putini in raport cu participantii unor tari precum Germania, Marea Britanie, Ungaria, Rusia, Franta, Statele Unite si cu, mai ales, calitatea poeziei care se scrie la noi, suficienti pentru a compune un unsprezece poetic redutabil.
Cel putin trei elemente au dat specific editiei din acest an a Festivalului: focalizarea asupra poeziei africane, prezenta fermecatoare a lui Seamus Heaney (Irlanda), castigatorul Premiului Nobel pentru literatura in 1995, si ampla evocare a personalitatii lui Josef Brodski (1940-1996), Nobelul anului 1987.
O relatare mai emotionala asupra evenimentului olandez o voi face, probabil, intr-unul dintre numerele viitoare ale Ziarului de Duminica. Acum, ma limitez la a incerca un raspuns la intrebarea daca Romania are o manifestare de o asemenea anvergura sau daca o poate face posibila. La Botosani se desfasoara, anual, Festivalul International de Poezie "Mihai Eminescu", al carui Premiu National ii vizeaza pe poetii romani de varf. Un eveniment la care n-am luat parte, dar pe care-l socotesc o investitie strategica si cu viitor. N-am fost nici la Festivalul International "Lucian Blaga" de la Cluj, dar cei care au participat il crediteaza cu o mare onorabilitate; si nici la cel intitulat "Noptile de Poezie de la Curtea de Arges". Am fost prezent insa la primele doua editii ale Festivalului "Zile si Nopti de Literatura" de la Neptun. Ei, bine, prin anvergura oaspetilor din toata lumea, ca si prin valoarea Premiului "Ovidius", acesta se apropie, cred eu, cel mai mult de modelul Rotterdam. Doar ca inca nu a reusit sa lanseze vreun roman pe orbita Marelui Premiu si nici n-a interactionat indeajuns cu publicul care i-ar putea asigura audienta si ecoul pe care le merita in Romania. Poate la toamna...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO