Ziarul de Duminică

Varză à la Cluj/ de Ziarul de duminică

Varză à la Cluj/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.06.2012, 00:04 102

După apariţia numărului de săptămâna trecută al "Ziarului de duminică" în care am scris la această rubrică despre recentul volum "Intelectuali la cratiţă", am primit de la Doamna Irina Petraş "o informaţie pentru eventualii interesaţi": la Filiala Cluj a USR a fost editat în 2010 un volumaş de mare succes, Varzăà la Cluj. Bucate felurite de scriitori povestite. El poate fi consultat în continuare în pdf, color, pe site-ul Filialei (www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro), la sectiunea Editoriale, pozitia 007.

Printre bucătari: Ioana Bot, Ştefan Borbely, Ruxandra Cesereanu, Ion Mureşan, Ovidiu Pecican, Mircea Opriţa, Petru Poantă, Mircea Popa, Adrian Popescu, Mircea Tomuş, Alexandru Vlad, Radu Ţuculescu...

Facem cuvenita prezentare.

În cuvântul înainte, editoarea Irina Petraş scria: "A fost invitată toată lumea scriitoricească (din Cluj) să recomande bucate şi să scrie şi ceva literaro-gastronomic, pe lângă reţeta «pe bune». Au răspuns provocării 48 de gurmanzi şi gurmeţi. S-a ivit, astfel, cartea de faţă. Cum veţi vedea, e felurită! Şi bucatele, şi cuvintele, şi atitudinea sunt şi mai aşa, şi altminteri. Oricum, ce se vede cu ochiul liber e că toţi au avut poftă să intre în joc. Iar mâncatul nu e doar o îndeletnicire printre altele.Volumul nu e o premieră decât, eventual, prin amestecul de reţete şi texte literare. De la Kogălniceanu şi Negruzzi până la Boerescu, scriitorii s-au tot întrecut în reţete cu dichis. Ca să nu mai vorbim de almanahurile tematice ale Tribunei! Mircea Popa face un scurt istoric al chestiunii chiar în acest volum.

Veţi găsi, desigur, şi câteva reţete româneşti/ardeleneşti celebre cu domnia sa brasica oleraceea. În primul rând, Varză à la Cluj. Şi Sarmale (într-o variantă «murescă» mai greu de urmat!). Sau Raţă pe varză. Rămân, însă, destule nepomenite pe îndelete. Varză acră cu carne la cuptor. Ciorbă de varză cu carne de oaie. Tăiţei cu varză.Plăcinte cu varză etc.

Cartea e ilustrată cu fotografii de scriitori - bucătari ori degustători de bucate -, cu bucatele însele pozând în fel şi chip (multe imagini sunt din "gastroteca" lui Andrei Moldovan ori, câteva, de pe internet, când felul nu era nemijlocit sub ochi pentru a fi imortalizat). Cărticica a fost lansată la Reuniunea de toamnă-iarnă a membrilor Filialei. S-au degustat bunătăţile descrise, fie ele literare ori culinare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO