Ziarul de Duminică

Viata de parada

Viata de parada
10.08.2007, 19:58 15

James Christopher Frey, scriitor american nascut in 1969, a devenit celebru in primavara lui 2003, cand si-a publicat autobiografia A Million Little Pieces; doi ani mai tarziu, a aparut continuarea - My Friend Leonard. Ambele carti s-au vandut foarte bine. Prima a ramas pe lista de bestseller-uri a ziarului New York Times timp de 44 de saptamani, vanzandu-se in peste 4,5 milioane de exemplare.

In ianuarie 2006 insa, revista The Smoking Gun a descoperit ca autobiografia de succes este in mare masura contrafacuta.
Intre altele, James Frey nu s-a batut, sub efectul drogurilor, cu mai multi politisti, cum afirma, si a petrecut in inchisoare doar cateva ore, si nu 87 de zile. Frey a recunoscut ca a inventat multe pasaje, dar s-a straduit sa se justifice.
In Statele Unite, autobiografiile sau memoriile intra in genul "nonfictiune", cel mai cautat de cititori. Daca ar fi trimis editurii manuscrisul sub eticheta "roman", nu l-ar fi luat nimeni in seama. Cum nu descria nimic "trait", mass-media si, dupa ele, cititorii nu s-ar fi interesat deloc de carte. Care nu s-ar mai fi vandut.
In ciuda marturisirii, Frey n-a fost crutat. Impresarul sau l-a parasit, desi a dat o declaratie prin care ii recunostea autorului talentul literar. Editura a refuzat sa mai tipareasca noi continuari de tiraj, pana nu se modificau pasajele incriminate. Iar cititorii care se simteau pacaliti puteau cere sa fie despagubiti, dupa ce prezentau bonul de casa, parti din carte si semnau o declaratie potrivit careia cumparasera cartea doar pentru ca li se spusese ca e o autobiografie.
Intamplarea aceasta ridica mai multe intrebari. E vinovat autorul ca a mintit? E de vina sistemul editorial si de marketing? Sunt de vina cititorii despre care Baptiste Liger spunea in Lire ca sunt "vampiri avizi de adevar"? Probabil toate la un loc, dar, adunate, intr-o masura mai mica decat goana nebuna a autorului dupa notorietate.
Mass-media colcaie de personaje insipide, incompetente, incoerente, care obtin o celebritate efemera pentru ca apartin unei formatii, apar in vreo emisiune TV s.a.m.d. Multi vor sa faca la fel. Din ce in ce mai multi vor sa lase, si ei, o urma a existentei lor. Multora scrisul li se pare o cale destul de usoara. Astazi autobiografia nu mai este apanajul scriitorilor sau al oamenilor de valoare recunoscuta. Oricine a trecut printr-o incercare traumatizanta isi poate povesti viata si poate obtine succes. Iar daca nu s-a intamplat mare lucru in viata lor, inventeaza. E destul sa intre pe urma in joc masinaria de promovare si toti cei implicati se umplu de bani. Pe un fals. Probabil ca multe dintre "vietile traite" despre care scriu cu emfaza, aici si aiurea, atatia neaveniti se aseamana cu cele ale lui James Frey.
N-ar fi nicio problema daca ar recunoaste dintru inceput ca fac literatura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO