Ziarul de Duminică

Viaţa privită prin lentila psihologului/ de Ziarul de duminică

Viaţa privită prin lentila psihologului/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

22.10.2015, 23:54 88

Florinda Golu

Manual de psihologia dezvoltării.

O abordare psihodinamică

Editura Polirom

Preocupările privind dezvoltarea umană sunt centrale în psihologie, dar ele nu lipsesc nici din alte domenii. Florinda Golu analizează teoriile unora dintre cei mai importanţi psihologi, sociologi, medici, antropologi şi biologi care au studiat dezvoltarea personală, oferind o viziune panoramică asupra înlănţuirii ciclurilor vieţii, cu continuităţile şi discontinuităţile lor. Numeroase studii de caz efectuate de autoare sau de cercetători din străinătate vin să ilustreze şi să completeze expunerile teoretice. Având la bază cele mai recente studii din domeniu, Manualul de psihologia dezvoltării este destinat atât studenţilor şi profesorilor de la facultăţile de psihologie şi ştiintele educaţiei, cât şi psihologilor practicieni şi consilierilor şcolari.

Integrarea copilului în colectivitatea şcolară comportă un efort de adaptare specific, a cărui premisă s-a realizat la grădiniţă, prin extinderea mediului social accesibil copilului. Puţini sunt cei care să nu-şi amintească cu drag de prima zi de şcoală, una dintre cele mai importante zile din viaţa unui copil. Micuţi, frumoşi, gătiţi şi emoţionaţi până la fâstâcire, copiii năvălesc în jurul învăţătorului, privindu-l curios şi zâmbindu-i ştirb. Apoi, începe festivitatea de deschidere a anului şcolar, când copiii stau cuminţi lângă părinţi şi privesc emoţionaţi. Urmează familiarizarea copiilor cu clasa, cu aşezatul în bănci, cu manualele şi rechizitele şcolare şi... gata! Încep orele: orele de citire şi de scriere, de matematică, muzică, desen etc.
Inserţia copilului în noul mediu, cel şcolar, precum şi trecerea la noua formă de activitate (învăţarea) reprezintă un proces complex, care angajează multiple variabile.

Din cuprins:

Dezvoltarea umană. Perioada prenatală. Naşterea. Nou-născutul. Copilăria mică (1-3 ani). Preşcolaritatea (3-6 ani). Mica şcolaritate (6-10/11 ani). Preadolescenţa (10/11-14/15 ani). Adolescenţa (14/15-18/20 de ani). Vârstele adulte şi maturizarea. Tinereţea (20-35/40 de ani). Maturitatea (40-65 de ani). Bătrâneţea (peste 65 de ani). Sfârşitul vieţii

Psihologia riscului

Coordonatori Corneliu Havârneanu, Grigore Havârneanu

Editura Polirom

Riscul este o dimensiune importantă a existenţei umane, fiind prezent la orice pas şi in orice domeniu de activitate. Dorinţa de realizare, teama de eşec, anxietatea sau emotivitatea pot influenţa negativ atitudinea faţă de risc, însă fiecare persoană dispune de propriile mecanisme psihologice prin care poate reacţiona eficient în cazurile potenţial periculoase. Pornind de la înclinaţia naturală a omului de a înfrunta imprevizibilul şi de la tiparele psihologice aflate la baza asumării riscului, volumul, conceput ca un manual integrativ, analizează acest fenomen complex în contextul celor mai relevante domenii ale psihologiei aplicate societăţii româneşti: antreprenoriatul, sănătatea, mediul înconjurător, transporturile, mediul infracţional, viaţa de cuplu şi de familie, psihoterapia sau psihotraumatologia. Diversitatea aspectelor psihologice şi a temelor practice abordate oferă o perspectivă clară asupra evoluţiei teoriilor, studiilor şi principalelor concluzii din psihologia riscului. În plus, recomandările şi sugestiile cuprinse în lucrare sunt utile practicienilor care se ocupă de creşterea siguranţei în anumite domenii de activitate. 

 

Din cuprins:

Emoţiile şi decizia în condiţii de risc. Abordarea riscului din perspectiva psihologiei dezvoltării. Managementul riscului. Evaluarea riscului infracţional: de la abordări statice la mecanisme dinamice. Psihologia riscului şi siguranta în trafic. Abordări psihologice ale riscului în antreprenoriat. Perceperea, evaluarea şi asumarea riscurilor în organizaţii. Riscul şi consecinţele lui în viaţa de cuplu şi de familie. Riscuri pentru sănătate. Comunicare şi schimbare comportamentală. Riscul din perspectiva traumei psihice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO