Ziarul de Duminică

Vocaţia datoriei/ de Stelian Ţurlea

Vocaţia datoriei/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.11.2010, 23:34 26

Petre Otu
Mareşalul Constantin Prezan
Vocaţia datoriei
Editura Militară

Constantin Prezan a fost un reper pentru generaţia interbelică,statut accentuat şi de acordarea rangului de mareşal, dar nu s-aimplicat în viaţa politică a ţării. Cartea de faţă este rezultatulunor îndelungate investigaţii în arhive şi biblioteci. Autorul(conferenţiar universitar şi colonel în rezervă, preşedinte alComisiei Române de Istorie Militară) şi-a propus să analizeze îndetaliu activitatea mareşalului şi nu uită să citeze dinadmirabilul portret semnat de Pamfil Şeicaru: "Prezan era un ofiţerde rară eleganţă morală niciodată dezminţită, un aristocrat cugestul stăpânit, de o discretă autoritate. Nu avea elocvenţa,gestul, atitudinea care fascinează, dar radia în jurul luiautoritatea, încrederea. Ştia să descopere colaboratorii, cărora lemenaja susceptibilităţile, le dădea o cât mai mare sferă deiniţiativă, le garanta independenţa de spirit."

Mihail E. Ionescu
România orientală
160 de ani (1848-2009)
Editura Militară

"Prezenta carte însumează articole şi studii scrise de-a lungulultimilor ani, publicate în reviste de specialitate sau care vădacum prima oară lumina tiparului. Ţinta strângerii lor laolaltăeste să reprezinte autorul în privinţa propriei atitudini faţă decei peste 160 de ani de istorie a României moderne. Volumul se vreaşi un alt fel de citire a evoluţiei istorice prin lupa unorsubiecte mai puţin abordate de colegii de profesie. Nu ezit săafirm că este nevoie şi de o altfel de citire a celor 160 de ani aiistoriei Românie moderne. Această citire trebuie să fie datoriafiecărei generaţii, are darul de a fi generatoare de prospeţime îninterpretare şi să deschidă noi făgaşe cercetării. (...)Istoriografia referitoare la ultimii 160 de ani ai trecutuluinaţional a devenit prea mult o sumă de clişee, pentrui a nu încercaeliminarea lor în măsura în care nu mai rezistă recitiriiistoriei." Articolele şi studiile sunt împărţite în mai multe maricapitole şi teme: modernizarea României, războaiele României,securitatea naţională, politica internă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO