Ziarul de Duminică

Vom mai serba oare Crăciunul 2012?/ de Daniel Nicolescu

Vom mai serba oare Crăciunul 2012?/ de Daniel Nicolescu

Vom mai serba oare Crăciunul 2012?

20.01.2011, 23:58 111

În concertul editorial de criză de la noi (pe care, sincervorbind, mi-l imaginam mult mai lipsit de culoare, spectaculozitateşi iniţiative proaspete decât s-a dovedit că e în stare să pună înpractică), Editura Trei încearcă o partitură incitantă. Acolo undeceilalţi se străduiesc să consolideze, să hipermarcheze colecţiiledeja existente, să focalizeze atenţia publicului asupra a ceea ceei consideră că reprezintă zona lor de specificitate şiperformanţă, colectivul editorial de la Trei joacă, dezinvolt, cuentuziasm aproape juvenil, cartea diversităţii, a dezvoltăriiextensive şi policrome.

Din toamna anului trecut şi până acum, a promovat câteva noicolecţii, şi-a modificat în spirit cât se poate de moderncolecţiile existente şi a încercat, chiar, crearea unor ramuri(subcolecţii) ale celor deja existente.

În pragul dintre ani, a aruncat în standurile librăriilor"Trebuie să ştii", un afluent cu un debit deja puternic, al (unpic) mai vechii "Lifestyle" (lansată cu turle, platouri generoaseşi regie artistică în septembrie 2010).

Primele titluri sunt "2013. Sfârşitul lumii sau un nou început?.Ce va fi după 2012", de Marie D. Jones, "Amurgul zeilor, 2012.Calendarul mayaş şi întoarcerea extratereştrilor" de Erich vonDaniken şi "Imagini ale eternităţii. Despre trecerea celor dragidin această viaţă în următoarea", de Raymond Moody, celebrisimulautor al volumului "Viaţa de după viaţă". Subiectele (congruente însensul în care se ocupă despre "dincolo", de trecerea praguluidintre realul prezentului şi vagul misterios al clipei de mâine,dintre cunoaştere pozitivă şi proorocire) nu sunt noi, dar au partede o tratare gravă, lipsită de ispita aventurii, care depăşeştefrivolitatea şi senzaţionalul ce le-au copleşit până acum.

Până la a o prezentare in extenso, în rubricile tradiţionale aleziarului nostru, a fiecărui titlu în parte, iată, spre a vă stârniapetitul, câteva dintre punctele de interes ale celui dintâi volumdin serie, semnat de Marie D. Jones, care, în linii mari,examinează critic miturile şi profeţiile ce circulă pe seama anuluide graniţă 2012, pornind de la previziunile Calendarului pe termenlung al mayaşilor şi ajungând la teorii ştiinţifice de ultimă oră,alimentate de constatarea evenimentelor dramatice de ordinclimatic, economic sau tehnologic înregistrte în anii din urmă.

Data-limită, cum se ştie, este 23 decembrie. Vom mai apuca,oare, să ne trezim de Crăciun şi să vedem primele zile ale lui2013? Va urma Apocalipsa sau un nou început? Va urma o treziremagică la o nouă stare de conştiinţă sau, pur şi simplu, neantul?Ne speriem, tentaţi de demonul catastrofei, aşa cum am făcut-o înfaţa lui Y2K, Virusul Mileniului? Iată unul dintre răspunsurile (cao întrebare edificatoare) ale doamnei Marie D. Jones: "Poate că2012 este o făcătură şi nimic mai mult. Dar poate că este cu totulaltceva: şansa de a ne însuşi această înţelepciune antică şiindigenă (calendarul mayaş, n.n.) şi să o aplicăm la cele maipresante şi mai prezente ameninţări cu care s-a confruntatomenirea, ameninţările unor catastrofe ecologice, economice şichiar spirituale. Nu ne costă nimic să presupunem că mayaşii chiaraveau cunoştinţă despre încercările şi chinurile noastre şi căîntr-adevăr avem nevoie de puţin ajutor din partea prietenilornoştri - chiar dacă ei au trăit în urmă cu câteva mii de ani, chiardacă vorbesc o altă limbă şi folosesc un sistem diferit de măsurarea trecerii timpului.

Nimic nu e bătut în cuie, poate pentru că noi suntem în ultimăinstanţă posesorii respectivelor cuie. De noi depinde ce facem cuele.

Destin şi liber-arbitru... împreună.

(...) Indiferent care va fi data precisă sau anul exact alevenimentelor botezate 2012, acestea sigur vor produce o schimbareîn noi, o schimbare radicală în unele privinţe. După părerea mea,cel mai mare mister al lui 2012 implică propria noastră participarela desfăşurarea destinelor noastre, individuale şi colective. Caspecie. Ca planetă. Ca membri ai unei Uniuni Galactice şi ai unuiImperiu Universal.

Deci, până la urmă, cum va arăta lumea când ne vom trezi, pe 1ianuarie 2013? S-ar putea să fi devenit exact ceea ce ne doream noisă devină."

DANIEL NICOLESCU. Absolvent, în 1982, al UniversităţiiBucureşti, Facultatea de filologie, secţia română-portugheză.Redactor principal (şi, începând cu 1991, grafician copertator) laEditura Eminescu, între 1985-2003. Colaborări (cronică literară,cronică plastică, traduceri) la numeroase reviste culturale,începând cu 1974. Redactor şi art-director la diverse publicaţiidin ţară. A semnat mai multe volume de traduceri şi un volum deinterviuri. Din anul 2000 până în 2009 - editor executiv la Ziarulde Duminică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO