Ziarul de Duminică

William Guarnere, Edward Heffron, Robyn Post

William Guarnere, Edward Heffron, Robyn Post
19.10.2007, 20:07 76

Brothers in Battle, Best of Friends
Penguin Group, 2007
Istoricul Stephen Ambrose, autorul lucrarii Camarazi de razboi, a facut celebra epopeea Diviziei 101 Aeropurtate din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ambrose a redat magistral drumul temerar al parasutistilor din "Easy Company", unitate de elita a diviziei americane, incepand cu antrenamentele din bazele din SUA, trecand apoi prin emotiile memorabilei "Zile Z" a debarcarii din Normandia, gustul amar lasat de "Operatiunea Market Garden", apararea victorioasa din Ardeni si pana la capturarea fostei resedinte de vara a lui Hitler de la Berchtesgaden, din Alpii Bavariei. Ulterior, multi dintre cei 147 de parasutisti ai "Easy Company" au imprumutat un chip datorita serialului de televiziune inspirat de carte si produs de Tom Hanks si Steven Spielberg. Filmul le-a adus o notorietate binemeritata si i-a incurajat sa-si spuna, cu propriile cuvinte, povestea. In 2006, maiorul Dick Winters, comandantul "Easy Company", a spart gheata, incercand sa acopere golurile lasate de Ambrose si sa-si faca datoria fata de sine insusi, dar si fata de fratii sai de arme. "Dumnezeule, este frumos cand te gandesti la un tip care era asa de dedicat companiei, incat cerea iertare pentru ca a fost ranit", scrie batranul militar in memoriile sale.
Recent, William Guarnere si Edward Heffron, supravietuitori nu numai ai ultimei conflagratii mondiale, dar si ai luptei cotidiene cu viata, au decis, la randul lor, sa se destainuie. Cei doi veterani care, la sase decenii dupa incheierea razboiului, continua sa vorbeasca zilnic la telefon, isi deapana, pe rand, capitol dupa capitol, amintirile. Dincolo de perspectiva personala asupra inclestarilor legendare la care au participat, marturia lor este importanta mai ales pentru nostalgica retraire a acelei legaturi unice care-i uneste, dintotdeauna, pe soldati. Tocmai de aceea, demersul lor este, de fapt, un omagiu adus celor care s-au sacrificat alaturi de ei, si pe care ii considera, cu modestie, adevaratii eroi. In numele lor, Guarnere si Heffron repeta cu mandrie nedisimulata vorbele regelui Henry al V-lea din ziua Sfantului Crispin, inaintea luptei de la Agincourt, asa cum au fost ele inchipuite de William Shakespeare: "Noi sa fim pururea amintiti, noi cei putini, noi camarazi de razboi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO