Ziarul de Duminică

Zizi în tranziţie (62). Adio, dar rămân cu tine!

Zizi în tranziţie (62). Adio, dar rămân cu tine!
24.06.2010, 15:17 31

La mijlocul anilor '90, în revistaZig-Zagapărea primul serial umoristic din presa româneascăpostdecembristă. După un deceniu şi jumătate, am constatat că arămas atât de afurisit de actual, încât am decis să-lrepublicăm.

În 1994, în Zig-Zag, serialul cu Zizi s-a terminat brusc,fără preaviz şi fără şansa unui episod de încheiere, în urma uneischimbări de format a revistei.

Dar Luminiţa, Zizi şi Câine trăiesc şi azi. Au supravieţuit, debine, de rău - ca noi toţi - evenimentelor de tot felul: alegeri,intrarea în NATO şi apoi în UE, remanieri, demisii, scandaluri,cele câteva mari valuri de luptă anticorupţie soldate cu arestareamai multor controlori CFR care luau şpagă pentru mersul "cu naşul",cele câteva mari, senzaţionale şi definitive reforme ale sistemuluisanitar, respectiv de învăţământ, soldate cu morţi, răniţi şisemianalfabeţi, norul de cenuşă, penumonia atipică, boala vaciinebune, gripa aviară, gripa porcină şi griparea gravă a economieinaţionale, tunuri în privatizare, tentative de naţionalizare peşest, criza economică mondială, Marea Schimbare din 1996, MareaRevenire din 2000, enigmele revoluţiei şi enigma Otiliei, pardon, aElodiei, înflorirea şi decăderea jurnalismului. Ordinea -cronologică sau axiologică - contează mai puţin.

Suntem în 2010. Zizi e tot funcţionar în Ministerul Culturii şise ocupă de inventarierea culturilor neolitice, o prioritate deultimă oră. Luminiţa, studioasă cum o ştiţi, după ce a absolvitUniversitatea Ecologică "Umberto Eco", a mai obţinut câtevalicenţe, masterate, ba chiar şi două doctorate, în Chirurgie princorespondenţă, Limbaje nearticulate, Comunicare subliminală şi altespecialităţi cu mare căutare în piaţă. Piaţa Obor. Cât despreCâine, la venerabila vârstă de 19 ani, a devenit subiect dedocumentar Discovery şi - cu nostalgia şedinţelor CPUN - nu se maiuită la televizor decât la "Cele mai nostime parlamentare din lume"şi la "Politicienii spun lucruri trăsnite".

Dacă ei au rămas cam aceiaşi - doar puţin mai obosiţi -, înschimb România, aşa cum v-aţi putut-o rememora în acest serial, ecu totul alta. Nu mai există reclame tâmpite şi agresive, nu maisuferă nimeni de sărăcie, nu mai sunt probleme cu furnizareaîncălzirii şi a apei calde, nu se mai manifestă extremismeaberante, clasa politică nu mai e sursa dezamăgirilor şi ţintamiştocărelii generale, nu se mai războiesc oamenii între ei din temiri ce, Occidentul nu mai e văzut ca un loc în care umblă câinii(scuze, Câine!) cu covrigi în coadă, străinii nu-şi mai fac crucecând văd sau aud ce-i pe-aici.

Noapte bună, copii!

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels