Eveniment

Eveniment dramatic în Slovacia: Premierul Robert Fico a fost împuşcat în plină stradă. Viaţa îi este în pericol după tentativa de asasinat

Eveniment dramatic în Slovacia: Premierul Robert Fico a...

Autor: Ştefan Stan

15.05.2024, 16:40 1740

UPDATE: Viaţa prim-ministrului slovac este în pericol, anunţă biroul de presă al guvernului. 

 

Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat şi rănit miercuri în oraşul Handlová, potrivit politicienilor şi presei locale, scrie FT. 

Martorii au declarat că mai multe focuri de armă au fost trase asupra lui Fico în timp ce acesta saluta oamenii după o şedinţă de guvern, au relatat agenţia naţională de ştiri a ţării, TASR, şi alte media locale.

El a fost transportat de urgenţă la spital, au precizat rapoartele. Presa locală a declarat că un suspect a fost reţinut în urma împuşcăturilor din faţa casei de cultură a oraşului.

Preşedinta Zuzana Čaputová s-a declarat şocată de atacul „brutal şi nesăbuit” şi i-a urat lui Fico „multă putere în acest moment critic pentru a-şi reveni”.

Michal Šimečka, liderul opoziţiei liberale din ţară, a declarat pe site-ul de socializare X: „Condamnăm fără echivoc şi cu fermitate orice violenţă. Avem încredere că premierul Fico va fi bine şi că acest act teribil va fi scos la lumină cât mai curând posibil”.

Premierul Fico a făcut o campanie intensă înainte de numire şi a militat pentru oprirea ajutorului militar oferit de Slovacia pentru Ucraina, de a face politica externă independentă de partenerii din UE şi de SUA şi de a fi dur în ceea ce priveşte menţinerea migranţilor care încearcă să ajungă în Europa de Vest.Fico s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor nonguvernamentale şi a mai multor drepturi pentru persoanele transsexuale.

L-a lăudat pe liderul Ungariei, Viktor Orban, ca fiind un politician care apără interesele ţării sale şi ar putea face alianţe cu Orban acolo unde interesele lor se întâlnesc.În timp ce a vociferat împotriva Bruxelles-ului şi a Statelor Unite, Fico a declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să scoată ţara de 5,5 milioane de locuitori din UE sau din alianţa militară NATO condusă de SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels