Companii

Daniel Niculae, Imobiliare.ro: Oferta imobiliară s-a contractat cu 7% la nivel naţional în T1/2024, însă cererea a crescut cu 3%

Dan Ni­cu­lae, managing director, Imobiliare.ro Finance

Dan Ni­cu­lae, managing director, Imobiliare.ro Finance

Autor: Bogdan Alecu

01.05.2024, 09:40 106

Oferta la nivel naţional pe piaţa imobiliară a continuat să se contracte în primul trimestru din 2024, în condiţiile în care dintre centrele regionale şi Bucureşti, doar în Braşov a existat o creştere a ofertei, potrivit datelor imobiliare.ro. „Piaţa imobiliară este acum mai „fierbinte“ decât era în urmă cu un an, când creditarea scăzuse şi toţi aşteptau scăderi de preţuri. Acei cumpărători din piaţă erau blocaţi şi aşteptau. Acum în T1 am văzut o cerere echilibrată la nivel naţional, cu o creştere de 3%, dar o ofertă mai mică cu 7%. Faptul că băncile au început să vină cu oferte de dobânzi fixe, s-a văzut ime­diat, iar creditarea s-a relaxat“, a spus Dan Ni­cu­lae, managing director, Imobiliare.ro Finance.

În primele trei luni ale acestui an mulţi dintre cumpărători şi-au îndreptat atenţia, prio­ritar, asupra locuinţelor noi, finalizate începând cu 2020, arată datele Imobiliare.ro. Piaţa veche câştigă însă teren în multe dintre marile oraşe.

Pentru fiecare casă veche din Bucureşti sau apartament situat într-un bloc construit înainte de 2020 au existat doi potenţiali cumpărători în piaţă, în timp ce pentru fiecare locuinţă nouă din Constanţa patru potenţiali cumpărători şi-au arătat interesul.

Singurul mare oraş în care oferta la vânzare a crescut la începutul anului a fost Braşovul. Cumpărătorii au avut de ales din 6.100 de case şi apartamente, cu 2% mai multe faţă de începutul anului trecut. La polul opus s-a aflat Capitala, unde oferta de locuinţe a scăzut cu aproape 20%. Chiar şi în aceste condiţii, Bucu­reştiul nu are rival la nivel naţional. Dintr-un total de 88.900 de case şi apartamente listate la vânzare în cele mai mari şase oraşe din ţară, mai bine de jumătate s-au aflat în Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO