Info

Remus Ciocan, un lector universitar care dezvoltă cu adevărat România. Cum îmbini expertiza tehnică, financiară şi juridică pentru a implementa proiecte ambiţioase!

Advertorial

Remus Ciocan, un lector universitar care dezvoltă cu...

Autor: Publicitate

01.05.2024, 07:00 411

România are nevoie de proiecte ambiţioase pentru a se dezvolta, iar acestea pot fi realizate şi implementate doar de către profesionişti, printr-o îmbinare a expertizei economice cu expertiza tehnică, financiară şi cea juridică.

Fie că ne uităm spre marile proiecte de infrastructură care aşază bazele dezvoltării economice sau către iniţiativele antreprenoriale ale mediului privat, România trebuie să apeleze la experţii locali care pot pune umărul la transformarea unor astfel de proiecte în realitate.

Dr. Ing. Remus Ciocan este unul dintre românii care au învăţat de-a lungul carierei să îmbine toate tipurile de expertiză necesare implementării unui proiect public sau privat. A lucrat în România şi în SUA, fiind într-un proces constant de învăţare, dezvoltare şi specializare.

Mai mult, el este profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde se implică în definirea unei noi generaţii de studenţi de succes. Însă activitatea sa a trecut dincolo de mediul academic.

Remus Ciocan este fondatorul grupului Camyre, prin intermediul căruia oferă consultanţă, respectiv expertiză economică, tehnică, financiară şi juridică, atât pentru mediul public, cât şi pentru mediul privat. Este expert în achiziţii publice şi lucrează cu Asociaţia Mondială pentru Infrastructură.

În ceea ce priveşte colaborarea cu mediul privat, echipa acestuia îmbină toate domeniile de expertiză pentru a ajuta antreprenorii şi companiile să atragă fonduri nerambursabile şi să aibă o şansă cât mai mare de succes odată cu obţinerea finanţării şi implementarea proiectului.

„Echipa noastră este bine pregătită cu specialişti în domeniul consultanţei, juridic, elaborării şi proiectării, astfel încât fiecare client să ne prezinte doar ideea de la care să pornim. Noi ne asigurăm că fiecare proiect realizat este personalizat în întregime pentru nevoia clientului, îndeplineşte condiţiile obligatorii şi este corect din toate punctele de vedere, procedural finanţabil şi conform legislaţiei Româneşti, astfel încât rata de succes să fie cât mai ridicată”, a explicat Dr. ing. Remus Ciocan.

Cine este Remus Ciocan

Remus Ciocan s-a născut în oraşul Avrig din judeţul Sibiu şi a absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Pentru studiile superioare a plecat la Cluj, unde a obţinut o diplomă de inginer de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Încă de pe băncile facultăţii a fost recrutat de italienii de la Spea Ingegneria Europea, una dintre cele mai mari firme de consultanţă din lume, pe poziţia de consultant junior.

Totuşi, Ciocan şi-a continuat studiile şi a urmat cursurile de master la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. După finalizarea cursurilor de licenţă şi master a fost consilier personal al unui fost senator din România.

A revenit ulterior la universitatea din Cluj pentru a urma Studiile Doctorale, devenind astfel doctor în inginerie civică. Remus Ciocan a lucrat şi în Statele Unite ale Americii, unde a făcut cursuri de specializare în Statistică.

Capitolul SUA a jucat un alt rol important în formarea şi specializarea lui, întrucât a preluat de acolo modele de management, organizatorice şi de coordonare pe care le-a implementat apoi şi în România.

În urmă cu 10 ani, Remus Ciocan a impus criterii bine definite şi a validat sensul analizelor Cost-Beneficiu în România pentru proiectele majore de investiţii. Analizele Cost-Beneficiu realizate de către acesta au atras sume importante din fonduri europene pentru proiecte de infrastructură, printre care drumuri, poduri sau viaducte.

Întrucât a fost angajat simultan atât în domeniul public, cât şi în domeniul privat, el a devenit specialist în contractele FIDIC (Federaţia Internaţionala a Inginerilor Consultanţi) şi expert în achiziţii publice.

În calitate de expert în achiziţii publice a primit un mandat de patru ani ca Expert Tehnico-Economic în cadrul Asociaţiei Mondiale pentru Infrastructură (PIARC), la Paris. Recent, el a primit un nou mandat la PIARC, de data aceasta ca expert în Finanţe şi Achiziţii pentru Infrastructura Rutieră.

Astăzi, Remus Ciocan este cadru didactic permanent la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Printre cursurile predate de acesta se numără şi cel de „Tehnologii performante aplicate în infrastructură”, unde studenţii pot învăţa metode ingenioase de construire, cât şi metode ingenioase de finanţare.

Aceste instrumente de finanţare se pot utiliza doar în urma motivării investiţiilor printr-o Analiză Cost-Beneficiu. De aceea, el le prezintă studenţilor şi modelele de Analiză Cost-Beneficiu, având în spate experienţa de un deceniu de analize care au stat în spatele unor proiecte finanţate.

Implicarea lui în mediul academic s-a tradus şi printr-o serie de articole ştiinţifice şi cărţi, în limba română şi în limba engleză. Lucrările lui Remus Ciocan sunt citate la nivel global în publicaţii ştiinţifice din Instituţii Superioare de Stat sau Reviste cu factor de impact ISI.

Subiectele lucrărilor semnate de acesta sunt variate şi se întind de la utilizarea tehnologiilor moderne pentru controlul calităţii pe şantier până la analizele cost-beneficiu pentru investiţii monitorizate de tehnologii moderne.

Finanţarea este cheia

Consultanţa în atragerea de fonduri nerambursabile este unul dintre domeniile de expertiză ale grupului. Remus Ciocan este invitat activ în şedinţe de minister şi în evenimentele Comisiei Europene.

Proiectele bune apar de fiecare dată la intersecţia mai multor tipuri de expertiză, însă un factor crucial pentru ca o idee bună să devină un proiect de succes este finanţarea.

Un proiect de investiţii trebuie structurat în aşa fel încât să poată obţine o finanţare cât mai avantajoasă raportat la impactul economic pe care îl poate genera, fie că ne uităm la proiectele unor companii de stat, fie că ne uităm la proiectele unei companii private.

Pentru a accesa o finanţare este necesar ca o companie să parcurgă o serie de etape, iar şansele de reuşită cresc atunci când un potenţial beneficiar este bine informat, când are un dosar complet şi realizat corect şi când respectă toate condiţiile pe baza cărora se oferă punctajul pentru un plan de afaceri.

„Având o experienţă de peste 15 ani în acest domeniu vă pot garanta că este mai mult decât necesar să lucrezi cu o firmă de consultanţă pentru a aplica la diferite programe guvernamentale sau europene şi pentru a beneficia efectiv de finanţare. Ca simplu om care nu are experienţă în domeniu este destul de dificil să parcurgi întregul proces, să înţelegi conceptul, de la documentare şi până la implementare, astfel încât după ce se aprobă proiectul să fii pe deplin mulţumit de lucrarea ta şi să fie şi implementabilă, expunându-te unor obstacole şi pericole”, a explicat Remus Ciocan.

Atragerea de fonduri nerambursabile europene sau guvernamentale este importantă, indiferent de dimensiunea companiei, însă ea devine esenţială pentru companiile care îşi propun să crească şi nu au acces în mod avantajos la resursele necesare astfel încât să vizeze o dezvoltare sustenabilă din punct de vedere financiar.

De aceea, liderii de organizaţii, antreprenorii, managerii trebuie să încerce să atragă banii disponibili, întrucât România este încă un beneficiar net al fondurilor europene şi are la dispoziţie sume record care pot fi atrase în următorii ani. Şi pentru astfel de proiecte, România are nevoie de specialişti şi de expertiza lor.

„Am colaborat cu mii de clienţi care ne-au confirmat că este mult mai bine şi mai sigur să lucrezi cu o firmă de consultanţă, deoarece adună la aceeaşi masă mai mulţi specialişti şi experţi (...) La final, fiecare client trebuie să fie mulţumit de colaborarea încheiată cu noi, şi de cele mai multe ori să revină pentru noi proiecte necesare dezvoltării afacerii sale pentru că aceste finanţări sunt gândite tip <<cascadă>>, complementare şi cronologice (multianuale)”, a punctat Remus Ciocan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO