Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Ribana Andrei şi-a concretizat hobby-ul într-un business cu prăjituri, iar astăzi numără trei cofetării Ribana în Piteşti şi Mioveni

22.03.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Prima cofetărie Ribana a fost deschisă în 2012, iar antreprenoarea spune că pentru  a înfiinţa un astfel de business este necesară o sumă de circa 30.000 de euro pentru utilarea completă a laboratorului şi deschiderea unei cofetării.

Ribana Andrei, o antreprenoare din Piteşti, a pornit în lumea antreprenoriatului în 2012, când a decis să îşi transforme hobby-ul de a face prăjituri într-un business. În urmă cu zece ani, Ribana Andrei a deschis prima cofetărie Ribana în Piteşti, însă în prezent businessul numără trei cofetării în Piteşti şi Mioveni. 

„Eu fac prăjituri de la 9 ani, această pasiune s-a materializat într-o afacere, cam din 1994 am început să fac mai mult pentru prieteni şi cunoştinţe, iar în 2012 am deschis afacerea. Am început cu o cofetărie, iar acum avem trei, două în Piteşti şi una în Mioveni”, spune Ribana Andrei. Ea precizează faptul că pentru a deschide un astfel de business, un antreprenor are nevoie de circa 20-30 de mii de euro, bani necesari pentru a utila laboratorul de producţie cu toate cele necesare.

Antreprenoarea spune că înainte de pandemie planurile vizau extinderea cu încă două cofetării în Piteşti şi Bucureşti, însă momentan aceste proiecte sunt puse în aşteptare până în momentul în care efectele crizei pandemice, dar şi ale celor care au urmat se vor mai diminua.  „A fost o perioadă foarte grea, dar pot spune că am supravieţuit. Dacă în martie 2020 aveam 41 de angajaţi, în aprilie am mai rămas doar cu 7, a fost greu, dar treptat au revenit majoritatea angajaţilor, iar acum avem 33 de salariaţi.” Cu toate că autorităţile au decis relaxarea măsurilor, creşterea preţurilor la utilităţi şi materii prime îşi pune puternic amprenta asupra micului business, care se confruntă cu o majorare semnificativă a costurilor.

„Este greu pentru că nu ştim de la o săptămână la alta preţul materiilor prime, nu ştim cu cât să mai scumpim noi, materiile prime au un preţ cu 15-20% mai mare, iar noi am majorat preţurile doar cu 3%”, precizează ea.  Mare parte din alimentele folosite pentru realizarea prăjiturilor sunt cumpărate de la producători locali.  Cofetăria Ribana are 50 de feluri de prăjituri şi torturi, dintre care doar opt sunt din categoria de patiserie, pentru că antreprenoarea îşi doreşte să se focuseze pe segmentul de prăjituri. Circa 80% din produsele realizate în laboratul Cofetăriei Ribana sunt făcute pe baza reţetelor proprii ale antreprenoarei. Pe lângă cele trei cofetării, Ribana Andrei a încheiat contracte de colaborare şi cu cinci restaurante, cărora le furnizează prăjituri când sunt organizate evenimente.

„În această perioadă sunt foarte puţine evenimente, acum că s-a ridicat starea de alertă, sperăm să revină cererea.” Antreprenoarea nu ia în calcul pentru perioada următoare deschiderea unor noi cofetării, mai ales că provocările economice pun o mare presiune pe bugetul businessului, ceea ce nu va permite o investiţie în perioada următoare.

În 2019, cofetăriile au avut încasări de 620.000 euro, iar pentrul anul acesta, antreprenoarea se aşteaptă la o revenire şi atingerea aceluiaşi prag ca în anul de dinainte de pandemie.

Circa 80% din produsele realizate în laboratul Cofetăriei Ribana sunt făcute pe baza reţetelor proprii ale antreprenoarei.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania