Analiză

Autostrăzile pre-pay sau cum a plătit statul 1,3 miliarde de euro pentru promisiuni de execuţie pe cele 17 şantiere existente

Autor: Andreea Neferu

28.03.2012, 11:32 3763

Valoarea totală a contractelor de construcţie pentru cele 17 şantiere aflate în lucru în prezent se ridică la aproape 2,6 miliarde de euro, astfel că se poate spune că CNADNR a plătit până acum circa jumătate din cât vor costa în final acestea, potrivit calculelor ZF. O cifră medie a stadiului de execuţie pentru cele 17 şantiere nu poate fi însă calculată, având în vedere că CNADNR nu a transmis aceste stadii pentru toate tronsoanele de autostrăzi aflate în lucru. Ziarul Financiar continuă seria articolelor în care încearcă să facă lumină cu privire la modul în care au fost cheltuiţi banii publici pentru construirea de autostrăzi.

La solicitarea ZF, CNADNR a transmis situaţia plăţilor până la 1 februarie, alături de stadiile de execuţie ale câtorva tronsoane. În cazul unor viitoare şosele precum Deva-Orăştie sau Medgidia-Constanţa, calculele ZF pe baza datelor CNADNR relevă că s-a plătit cu cel mult 5-6% mai mult faţă de cât s-a executat de către constructori. În cazul centurii la standard de autostradă a municipiului Constanţa însă, din valoarea totală a contractului de 102 milioane de euro, s-au plătit până acum circa 84,4 milioane de euro, echivalentul a aproape 83% din contract. Cu toate acestea, centura era realizată la 1 februarie în proporţie mult mai mică, de 68%.

"Dacă pe anumite proiecte există discrepanţe între plăţile şi stadiul fizic, atunci e firesc ca şi stadiul să vină din urmă, având în vedere că au fost asigurate resursele necesare construcţiei. După trei ani de criză, în care firmele de construcţii au fost practic «secate» de forţe, nu se aşteaptă nimeni ca firmele de construcţii să asigure din resurse proprii construcţiile, mai ales având în vedere că băncile mai mult finanţează statul decât firmele în această perioadă", a spus Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).

Nazare, nemulţumit de şantierele din vest

Ministrul transporturilor Alexandru Nazare a vizitat la finalul săptămânii trecut şantierele de autostrăzi din vestul ţării, arătându-şi nemulţumirea faţă de avansul unora dintre ele. În cazul primelor două loturi ale tronsonului Orăştie-Sibiu, construite de austriecii de la Strabag, respectiv de firma românească Straco Grup (controlată de Alexandru şi Traian Horpos) şi de italienii de la Studio Corona, Nazare s-a declarat nemulţumit de stadiul lucrărilor, spunându-le companiilor de construcţii că se aşteaptă de la ei "mai puţine promisiuni şi mai multe fapte", potrivit Mediafax. De asemenea, în cazul autostrăzii Lugoj-nod Dumbravă, unde lucrează firme italiene, printre care şi Tirrena Scavi, Nazare a convocat o întâlnire în week-end-ul trecut, fiind nemulţumit că i-au fost prezentate date inexacte despre acest tronson.

Miliarde de euro de pe autostrăzi

CNADNR a plătit 2,3 miliarde de euro în perioada 2005-2010 pentru autostrăzi, însă în aceeaşi perioadă au fost finalizaţi doar 89 de kilometri.

Potrivit estimărilor ZF, care iau în calcul standardele maxime de cost din infrastructura rutieră, cu 2,3 mld.

euro s-ar fi putut construi aproape 380 de km de autostrăzi.

CNADNR, instituţia care primeşte an de an cei mai mulţi bani alocaţi Ministerului Transporturilor, a avut în perioada 2006-2011 bugete cumulate de peste 10 miliarde de euro şi a finalizat în acelaşi interval circa 165 de kilometri de autostrăzi, relevă o analiză a ZF. Cei mai mulţi kilometri de autostrăzi, 58, au fost inauguraţi anul trecut, în mandatul Ancăi Boagiu.

Dacă în România autostrăzile au ajuns să coste şi 14,7 milioane de euro pe kilometru, aşa cum s-a întâmplat în cazul Autostrăzii Transilvania, în Bulgaria autostrăzile sunt construite cu mai puţin de 4 milioane de euro pe kilometru. Spre exemplu, un lot de 15 kilometri din Autostrada Struma din sud-vestul Bulgariei este estimat să coste 53 de milioane de euro, adică circa 3,5 milioane de euro pe kilometru.

Autostrada Deva - Orăştie

Autostrada Bucureşti-Moara Vlăsiei

Autostrada Arad-Timişoara

Autostrada Orăştie - Sibiu, lot 2

Autostrada Orăştie - Sibiu, lot 4

Autostrada Cernavodă - Medgidia

Autostrada Medgidia - Constanţa

Autostrada Suplacu de Barcău - Borş

Autostrada Moara Vlăsiei - Ploieşti

Autostrada Lugoj - Deva, lot 1

Autostrada Timişoara - Lugoj, lot 1

Autostrada Nădlac - Arad, lot 1

Centura la Standard de Autostradă a Constanţei

Autostrada Nădlac - Arad, lot 2

Centura la Standard de autostradă a Aradului

Autostrada Orăştie - Sibiu, lot 3

Autostrada Orăştie - Sibiu, lot 1

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO