Analiză

Ce a mai ramas de cumparat in asigurari: Asiban, BCR Asigurari si BT Asigurari

Ce a mai ramas de cumparat in asigurari: Asiban, BCR Asigurari si BT Asigurari

Click pentru imaginea marita

26.07.2007, 18:34 18

Doar trei usi au mai ramas deschise pentru strainii care vor sa intre pe piata romaneasca a asigurarilor. Asiban, BCR Asigurari si BT Asigurari sunt singurele companii din top 10 care ar mai putea fi cumparate de marile grupuri financiare internationale.
Ceilalti jucatori importanti - Allianz-Tiriac, ING Asigurari de Viata si Generali - nu sunt de vanzare, iar in ultimii sapte ani austriecii au "ras" si societatile pe care pusesera ochii mai multe grupuri internationale: Asirom, Astra, Omniasig sau Unita.
Lupta cea mai apriga se va duce acum pentru ce a mai ramas de cumparat din top 10, pentru ca putini straini vor sa isi faca intrarea pe piata prin achizitia unei companii de mici dimensiuni.
Insa, daca vor sa investeasca pe piata romaneasca, gigantii lumii trebuie sa se miste foarte repede, avand in vedere ca tintele de achizitie sunt foarte putine si cu trecerea timpului acestea vor deveni din ce in ce mai scumpe. In plus, piata asigurarilor este foarte atractiva acum, cand inca nu a ajuns la maturitate, iar ritmul de crestere de la un an la altul este inca ridicat.
Analizand marile tranzactii care au avut loc in ultimii ani pe piata asigurarilor, reiese ca valoarea fiecareia dintre companiile Asiban, BCR sau BT Asigurari se apropie de 100 de milioane de euro.
Inca de la intrarea austriecilor de la Erste pe piata romaneasca odata cu privatizarea BCR au circulat infomatii potrivit carora grupul ar putea sa vanda BCR Asigurari catre Vienna Insurance.
Argumentul este simplu: pe toate pietele din regiune, Erste nu detine in mod direct companii de asigurari, ci colaboreaza pentru aceste servicii cu Vienna Insurance. Nici Erste si nici BCR nu au anuntat nimic referitor la o tranzactie. BCR Asigurari este una dintre companiile cu cea mai rapida crestere de pe piata romaneasca.
Daca anul trecut societatea a ocupat locul sase pe piata, la sfarsitul primului trimestru din acest an a reusit sa urce pe pozitia a doua.
Afacerile companiei s-au dublat in primele sase luni ale anului, ajungand la 109 milioane de euro, iar pentru tot anul compania specializata pe asigurari generale tinteste o cota de piata de 14%, aferenta unor prime brute subscrise de circa 280 de milioane de euro.
In cazul Asiban, evaluarea de peste 100 de milioane de euro este destul de apropiata de realitate, avand in vedere ca afacerile companiei vor trece de 160 de milioane de euro in acest an, iar deal-urile recente de pe piata asigurarilor
s-au facut la un pret mediu de 0,8 euro pentru un euro cifra de afaceri.
Cine va decide sa intre in afacerea Asiban va putea cumpara 75% din companie, avand in vedere ca doar trei dintre cele patru banci actionare s-au decis sa vanda. BCR, BRD si Banca Transilvania au anuntat de cateva luni ca isi vand partcipatiile si au ales deja si un consultant: banca de investitii europeana Rothchild, care a fost si consultantul Erste la privatizarea BCR.
Al patrulea actionar al Asiban, CEC, are drept de preemptiune, dar inca analizeaza ce va face cu participatia sa.
La BT Asigurari, actionarii analizeaza deja mai mult de cinci oferte de la potentiali cumparatori.
Si propunerile se vor tot inmulti, avand in vedere ca BT este una dintre cele mai dinamice societati de pe piata, cu o retea teritoriala in continua dezvoltare si cu un brand care devine din ce in ce mai cunoscut. Compania si-a dublat recent capitalul social la 20,8 milioane de euro si are planificate pentru acest an venituri de circa 88 de milioane de euro.
In cazul BT Asigurari, poate nu atat volumul primelor brute subscrise va face pretul, cat cresterea rapida a companiei si numele foarte cunoscut.

Asiban
Actionarii Asiban sunt BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC. Doar primele trei banci au anuntat ca isi vor vinde participatiile, care reprezinta 75% din actiunile companiei.
Asiban a fost anul trecut al patrulea jucator de pe piata asigurarilor, cu afaceri de 124 de milioane de euro.
Anul acesta compania si-a bugetat prime brute subscrise de 160 de milioane de euro si un profit brut de 3 milioane de euro.

BCR Asigurari
BCR Asigurari este membra a grupului financiar BCR. Asiguratorul a avut afaceri de circa 120 de milioane de euro anul trecut, iar in prima jumatate a acestui an a ajuns la prime brute subscrise de 109 milioane de euro.
BCR Asigurari a sarit de pe locul sase, pe care il ocupa anul trecut, pe pozitia a doua in piata la sfarsitul primului trimestru. Societatea si-a propus pentru acest an prime brute subscrise de 280 de milioane de euro si o cota de piata de 14%.

BT Asigurari
BT Asigurari este controlata de grupul financiar Banca Transilvania.
Este una dintre cele mai dinamice companii de pe piata, cu afaceri de 60 de milioane de euro in 2006 si un buget de venituri de 88 de milioane de euro in acest an.
BT Asigurari a fost anul trecut al zecelea jucator de pe piata. Compania si-a dublat recent capitalul social la 20,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO