Analiză

Ce taxe si impozite vom plati in 2006 sau cel putin ce stim deocamdata

05.12.2005, 19:32 16

Guvernul pregateste al doilea pas al reformei fiscale pentru 2006, cu scopul suplimentarii veniturilor la buget. Cea mai importanta modificare a Codului fiscal presupune ca toate categoriile de venituri sa fie impozitate cu cota unica de 16%.

Desi mai este mai putin de o luna pana la inceputul anului 2006, Guvernul nu a terminat inca lucrul la noul Cod fiscal, iar mediul de afaceri si populatia nu stiu la ce taxe si impozite sa se astepte.

Deocamdata, singurul indiciu privind fiscalitatea din 2006 este proiectul de modificare a Codului fiscal. Acesta prevede uniformizarea cotei unice la toate categoriile de venituri, dar si modificari de substanta de care contabilii companiilor si chiar contribuabilii persoane fizice vor trebui sa tina cont.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, cota de impozitare actuala, de 16%, nu se va modifica anul urmator. In schimb, dividendele vor fi impozitate cu 16%, fata de o cota de 10% in prezent si comparativ cu 5% in 2004.

In opinia specialistilor de la firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), cresterea cotei de impozitare a dividendelor va determina probabil companiile sa reinvesteasca profitul, in loc sa-l distribuie actionarilor.

Singurele exceptii de la regula lui 16% pentru impozitul pe profit le fac unele localuri (baruri, cazinouri etc.), care platesc in prezent 5% impozit pe cifra de afaceri, daca din aplicarea impozitului pe profit de 16% rezulta o suma mai mica de plata la buget.

De asemenea, microintreprinderile au in prezent posibilitatea de a alege intre un impozit pe profit de 16% si un impozit pe cifra de afaceri de 3% (care a fost majorat anul acesta de la 1,5%, cat era in 2004).

Masa profitului impozabil se va modifica insa incepand cu anul urmator pentru anumite categorii de firme, daca prevederile actuale ale proiectului de modificare a Codului fiscal vor fi adoptate.

Astfel, bancile vor plati un impozit pe profit mai mare, pentru ca fondul de riscuri bancare generale nu va mai fi deductibil din masa impozabila. Companiile de asigurare se afla intr-o situatie asemanatoare cu bancile: rezerva de egalizare (constituita in anii profitabili pentru acoperirea daunelor in ani cu rezultate mai slabe) nu va mai fi deductibila la plata impozitului.

Pentru toti contribuabilii persoane juridice insa, legislatia fiscala va permite deducerea cheltuielilor de transport si cazare facute de catre salariatii si administratorii societatii, fara conditia de a realiza profit in anul curent sau in anii precedenti.

Referitor la cheltuielile cu dobanzi aferente unor credite anterioare, ele vor putea fi deductibile de la impozitare sub conditia unui grad de indatorare (raportul datorii pe termen lung / capital propriu) de maximum 3 la 1.

Totusi, creditele bancare nu sunt actualmente incluse in categoria imprumuturilor cu deductibilitate conditionata de un grad limitat de indatorare, ceea ce permite, in viziunea expertilor PwC, o relaxare a programelor de creditare pentru dezvoltarea afacerilor.

La fel ca si in prezent, cheltuielile cu serviciile vor putea fi deduse doar in cazul in care companiile prezinta documentatia care sa justifice necesitatea prestarii serviciilor, dar si justificari pentru prestarea lor efectiva in beneficiul companiei.

De asemenea, vor continua sa fie deductibile cheltuielile privind cesionarea creantelor. In schimb, scoaterea din evidenta a creantelor neincasate de companie (acceptarea pierderilor) nu va fi deductibila.

Pentru persoanele fizice salariate, noul Cod fiscal nu aduce modificari majore, nivelul impozitului pe salariu ramanand la 16%. In opinia reprezentantilor PwC, reducerea impozitului pe salarii de la inceputul acestui an a avut efectul unei relaxari fiscale, dar efectele acestei relaxari ar fi mai vizibile pentru persoanele fizice daca s-ar reduce in paralel si contributiile sociale.

Cele mai importante modificari de impozite se vor aplica anul viitor in domeniul veniturilor din investitii. In afara cresterii impozitului pentru dividende, si alte categorii de venituri vor fi impozitate cu 16%, comparativ cu cote mai reduse aplicate in prezent.

Dobanzile la depozite sau conturile curente vor fi de asemenea impozitate cu 16%, fata de un impozit de 10% aplicat in prezent conturilor deschise la banci dupa data de 4 iunie 2005. Dobanzile obtinute pentru depozitele si conturile curente constituite la banci inaintea acestei date sunt in prezent impozitate cu 1%, dar si acestea vor beneficia de acelasi tratament fiscal de impozitare cu 16% dupa 1 ianuarie 2005.

Veniturile din tranzactionarea valorilor mobiliare (actiuni, parti sociale si altele) vor fi de asemenea impozitate cu 16%, comparativ cu cote de impozit de 1%-16% aplicate in prezent, in functie de anumite conditii.

La fel, castigurile obtinute de pe urma investitiilor in fonduri mutuale sau alte fonduri de investitii vor fi impozitate tot cu 16%, fiind asimilate veniturilor din investitii. Castigurile obtinute prin tranzactiile valutare la termen vor fi de asemenea impozitate cu 16%.

Dupa ce anul acesta a marcat debutul impozitarii tranzactiilor imobiliare (cladiri si terenuri), 2006 va aduce noi modificari ale tratamentului fiscal pentru veniturile obtinute de pe urma acestor tranzactii.

In prezent, doar castigul vanzatorului unui imobil este impozitat, cu o cota de 10%. De la anul insa, intreaga valoare de instrainare a imobilului va fi impozitata cu o cota de 2%, iar impozitul nu va mai fi retinut la notarul public. In schimb, atat notarul, cat si vanzatorul imobilului vor fi obligati sa faca o declaratie suplimentara de venit, apoi vanzatorul va trebui sa achite impozitul catre buget.

Noul regim fiscal aplicat tranzactiilor imobiliare permite insa detinatorilor de cladiri si terenuri sa evite plata unor impozite mai mari. Specialistii PwC au dat exemplul unui teren achizitionat in urma cu mai multi ani, la un pret de 2 euro metrul patrat, dar care valoreaza acum 300 de euro pe metrul patrat.

Conform legislatiei actuale, vanzarea terenului pana la 1 ianuarie ar insemna plata unui impozit de 29,8 euro pe metrul patrat de teren (10% din diferenta de pret cumparare-vanzare). Vanzarea aceluiasi teren dupa 1 ianuarie va insemna plata unui impozit de numai 6 euro (2% din valoarea de instrainare). In acest caz, detinatorul imobilului ar trebui sa vanda dupa 1 ianuarie, evitand plata unui impozit mai mare.

In cazul tranzactiilor cu proprietati imobiliare dobandite prin mostenire si schimb, exceptarea de la plata impozitului se va restrange la mostenirile de la rudele de gradul doi.

In domeniul taxelor si impozitelor locale, cea mai importanta majorare a fiscalitatii va avea loc la terenurile agricole, care vor fi impozitate cu niveluri cuprinse intre 9 si 40 de lei pe hectar, fata de o impunere de numai 1,1 lei pe hectar practicata in prezent.

mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO