Analiză

Cota de 16% intra in 2006, cum a fost stabilit in vara

19.12.2005, 19:10 28

Comedia modificarii Coduli fiscal continua si dupa 1 ianuarie 2006: regulile stabilite in mandatul fostului ministru al finantelor, Ionut Popescu, si intrate in vigoare pe 4 iunie 2005, raman valabile si pentru inceputul anului viitor, pana cand Guvernul va hotari altfel. Adica 1 ianuarie vine tot cu impozite majorate la 16% pe castigurile din tranzactii cu actiuni, din dobanzi si din tranzactii imobiliare, determinate dupa reglementarile aprobate de Parlament in vara.

Fara a mai avansa vreun termen, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a multumit sa anunte ca nici una din mult discutatele propuneri de amendare a legislatiei in domeniu nu va fi aplicata de la 1 ianuarie 2006.

Guvernul perpetueaza astfel starea de incertitudine privind modul de impozitare a veniturilor in special din tranzactii cu actiuni si din tranzactii imobiliare.

Dupa ce atat mediile de afaceri, cat si consultantii fiscali luasera in serios proiectele succesive de modificare a Codului fiscal puse in dezbatere de Ministerul Finantelor, socotelile pentru 2006 trebuie refacute pe baza legislatiei in vigoare.

Situatia ar putea deveni si mai complicata in conditiile in care nici 2006 nu va fi un an fiscal cu reguli stabile, iar contribuabilii - persoane fizice sau companii - vor fi nevoiti inca o data sa se adapteze din mers.

Legea nr. 163/2005, publicata in Monitorul Oficial pe 1 iunie 2005, a aprobat cu numeroase modificari si completari Ordonanta de Urgenta nr. 138/2004, prin care Guvernul Tariceanu a introdus cota de impozit de 16%. Majoritatea modificarilor au avut insa la baza prevederi incluse intr-o alta ordonanta de urgenta, din martie 2005.

Codul fiscal intrat in vigoare pe 4 iunie 2005 stabileste ca impozitul pe castigurile din actiuni sare de la 1% la 16% pe 1 ianuarie 2006, insa fara o aplicare unitara. Acesta va fi noul nivel de taxare la care vor fi supuse castigurile din tranzactii cu titluri achizitionate dupa 1 iunie 2005 si vandute dupa mai putin de 365 de zile. In rest, va fi pastrat impozitul de 1% pentru: actiunile cumparate dupa 1 iunie si vandute dupa mai mult de 365 de zile, pentru titlurile achizitionate inainte de 1 iunie 2005, indiferent cand vor fi vandute, precum si pentru titlurile achizitionate dupa 1 iunie 2005 si vandute inainte de 1 ianuarie 2006.

Se prelungeste astfel tratamentul fiscal diferentiat aplicat investitiilor pe termen scurt fata de cele pe termen mediu si lung.

Pretul de cumparare pentru determinarea impozitului pe castigul obtinut din vanzarea de actiuni va fi determinat prin metoda costului mediu ponderat, in conditiile in care vanzarea actiunilor se inregistreaza prin metoda FIFO (first in, first out).

Incepand cu 4 iunie 2005, brokerii au fost obligati sa inregistreze la fiecare operatiune de cumparare de actiuni data intrarii titlurilor respective in portofoliul clientului.

Castigul net se determina la sfarsitul anului fiscal la nivelul intregului portofoliu de actiuni tranzactionate de un contribuabil in cursul anului respectiv (cu exceptia titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii si a partilor sociale), ca diferenta pozitiva intre castigurile si pierderile inregistrate pe fiecare tranzactie in parte.

Impozitul retinut pe castigul din vanzarea de actiuni se regularizeaza la sfarsitul anului pe baza diferentei dintre impozitul datorat la nivelul anului si cel calculat si retinut lunar, pe baze diferentiate potrivit cotelor aplicabile, conform declaratiilor contribuabilului.

Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe tranzactie revine brokerilor, iar termenul de plata este pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Problema este ca nu pot fi facute socoteli pe un an de zile, avand in vedere probabilitatea mare ca aceste prevederi sa nu ramana in vigoare pana la sfarsitul lui 2006.

Castigurile din tranzactionarea actiunilor pe Bursa vor fi impozitate cu 16% de la 1 ianuarie chiar daca modificarile propuse la Codul fiscal actual nu vor intra in vigoare la aceasta data. Metoda de aplicare va fi alta, iar cu doar o saptamana de tranzactionare ramasa din anul acesta investitorii trebuie sa isi refaca din nou calculele, iar unii dintre ei s-ar putea sa considere ca e mai avantajos sa vanda saptamana aceasta, ceea ce ar putea trage Bursa in jos incepand de azi.

Vor fi impozitate cu 16% castigurile din actiunile cumparate dupa 1 iunie 2005 si vandute incepand de anul viitor. Impozitarea ar urma sa se realizeze anual la intreg portofoliul de actiuni, investitorilor urmand sa li se retina 1% din castig ca si pana acum la data vanzarii. Pana acum investitorii mizau pe faptul ca ultimul pret din acest an va fi luat anul viitor ca refrerinta pentru calcularea castigurilor care vor fi impozitate cu 16%, asa cum aparea in proiectul de modificare a Codului. In actuala varianta, vor fi impozitate cu 16% si castigurile acumulate dupa 1 iunie 2005, pentru actiunile cumparate dupa aceasta data. Cei care se afla in aceasta situatie vor plati impozit de 1% daca vand anul acesta, fata de 16% in situatia in care vand incepand din ianuarie.

Printre cei mai afectati de modalitatea de aplicare se numara investitorii care au cumparat actiuni SIF. De la 1 iunie, pe SIF-uri s-a castigat in medie 85%, iar un investitor care a acumulat un castig de 10.000 de lei noi si vinde pana la finalul anului va plati un impozit de 100 de lei. Cei care vor vinde incepand din ianuarie vor plati un impozit de 1.600 de lei, dar asta cu conditia sa pastreze actiunile pentru mai putin de un an.

"Problema este ca impozitul de 16% se aplica si la castigurile pentru actiunile deja cumparate. Cred ca luni (n.r. - astazi) vom avea o sedinta destul de agitata la Bursa. Nu vor fi probabil foarte multi cumparatori si ramane de vazut cum vor reactiona cei care detin actiuni", a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.

"Incertitudinea nu face bine, iar asta s-a vazut in ultimele zile pe piata. Nu este exclus sa asistam si la o usoara corectie, mai ales ca investitorii straini nu au fost prea prezenti in piata", spune Radu Hanga, seful directiei piete de capital a Bancii Transilvania. El este si directorul BT Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a bancii si care administreaza doua fonduri mutuale, "Nu stiu cum ar putea reactiona cei care au cumparat unitati de fond in ultimele sase luni", spune el.

Impozitarea castigurilor din fondurile mutuale, care oricum nu era clara in proiectul de cod fiscal aflat in lucru la Finante, se va realiza, de la 1 ianuarie, conform prevederilor care sunt in vigoare, la fel ca in cazul actiunilor: ce e cumparat dupa 1 iunie 2005, detinut mai putin de un an si vandut incepand de anul viitor va fi taxat cu 16%. Diferenta fata de actiuni este ca pierderile nu vor fi deductibile, iar investitorii vor plati impozit de 16% pentru fiecare actiuni pe care sunt in castig.

Intrarea in vigoare a impozitului de 16% pe castigurile din actiuni fusese amanata anul trecut pentru ca societatile de brokeraj sa aiba timp sa isi faca software pentru a calcula si retine impozitul dupa noua metoda. Brokerii au renuntat ulterior sa mai investeasca in software pentru ca au vazut ca modul de taxare va fi modificat din nou. Acum, cu cateva zile ramase pana la inceputul anului viitor, ei trebuie sa se apuce din nou sa isi modifice programele informatice.

"In primavara ne apucasem sa facem un soft pentru aplicarea impozitului. Apoi, cand am auzit ca se modifica din nou Codul fiscal am lasat totul balta. Acum cand mai sunt cateva zile din acest an trebuie sa ne apucam din nou sa ne facem software", comenta ieri un broker.

Brokerii stau in continuare cu ochii pe Finante, temandu-se ca amanarea Codului fiscal sa nu fie ultima decizie de anul acesta a Guvernului in ceea ce priveste impozitarea pe piata de capital.

"Sper ca pana la finalul anului sa nu mai avem o alta surpriza, pentru ca este normal ca sa existe cel putin sase luni de la modificarea codului fiscal pana la intrarea sa in vigoare", spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision. De altfel, in conditiile in care prevederile fiscale vor fi modificate pe parcursul anului viitor, va fi imposibil de aplicat impozitarea la nivelul intregului portofoliu, asa cum prevede actualul cod. Investitorii ar trebui, conform prevederilor actuale, sa depuna la finalul anului 2006 o declaratie privind castigurile realizate pe Bursa, dar pana atunci alte norme de taxare vor intra probabil in vigoare.

In cazul tranzactiilor imobiliare, veniturile obtinute din tranzactii realizate incepand cu 4 iunie 2005 si pana la 31 decembrie 2005 se impoziteaza cu 10%, urmand ca de la 1 ianuarie 2006 impozitul sa urce la 16%. Sunt supuse impozitarii tranzactii cu constructii de orice fel si terenuri aferente, precum si cu terenuri de orice fel, fara constructii, in intravilan sau extravilan, dobandite dupa 1 ianuarie 1990. In cazul constructiilor si al terenurilor aferente, sunt impozitate numai tranzactiile cu proprietati vandute la mai putin de trei ani de la data do-bandirii.

Data de la care incepe sa curga termenul de 3 ani este data actului de dobandire, in timp ce pentru constructiile noi se ia in considerare data incheierii procesului verbal de receptie finala. Impozitul va fi incasat de catre notarul public la autentificarea actului de vanzare si va trebui virat la bugetul statului pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare. Incasarea va putea fi facuta fie prin emiterea de chitante cu regim special fiscal, fie prin emiterea de bonuri fiscale cu ajutorul aparatelor de marcat fiscale.



Actiuni: 16% si pentru castiguri din 2005

* Castigul din vanzarea de actiuni cumparate inainte de 1 iunie 2005 se impoziteaza cu 1% indiferent de perioada detinerii sau de momentul instrainarii

* Castigul din vanzarea de actiuni cumparate dupa 1 iunie 2005 si vandute inainte de 1 ianuarie 2006 se impoziteaza cu cota de 1%

* Castigul net din vanzarea actiunilor cumparate dupa 1 iunie 2005 si vandute dupa 1 ianuarie 2006, dar intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii, va fi taxat cu 16%

* Castigul net din vanzarea actiunilor cumparate dupa 1 iunie 2005 si vandute dupa 1 ianuarie 2006 si dupa mai mult de 365 de zile de la data dobandirii va fi taxat cu 1%

* La toate vanzarile de actiuni se retine 1% din castig ca pana acum, iar dupa incheierea anului fiscal contribuabilul depune la Fisc o declaratie privind tranzactiile si platile facute anticipat. Fiscul calculeaza impozitul de platit aferenta diferentei intre castiguri si pierderi si face regularizarea.



Dobanzi: de la 10% la 16%

Incepand cu 1 ianuarie 2006, sumele obtinute sub forma de dobanzi aferente depozitelor la termen sau instrumentelor de economisire vor fi taxate cu 16%, in loc de 10% cat este nivelul de impunere aplicat de pe 4 iunie 2005. Tot cu 16% vor fi impozitate si veniturile din dobanzi aferente depozitelor la vedere/conturilor curente pentru care ratele dobanzilor sunt mai mari decat nivelul dobanzilor de referinta la depozitele interbancare la o luna (BUBID pentru lei, EURIBOR pentru euro, LIBOR pentru alte valute).



Dividende: idem

De la 1 ianuarie 2006, cota de impozit aplicabila veniturilor obtinute de contribuabilii persoane fizice sub forma de dividende creste de la 10% la 16%.

Fonduri mutuale: pierderi nedeductibile

Castigurile din vanzarea unitatile de fond mutual achizitionate dupa 1 iunie 2005 si vandute dupa 1 ianuarie 2006 dar inainte de implinirea unui an de la achizitie sunt taxate cu 16%. Spre deosebire de actiuni pierderile sunt nedeductibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO