Analiză

Economia a crescut peste asteptarile analistilor. Exista pericolul de supraincalzire?

Economia a crescut peste asteptarile analistilor. Exista pericolul de supraincalzire?

Click pentru imaginea intreaga

11.09.2006, 18:59 21

Produsul Intern Brut a crescut cu 7,8% in trimestrul doi si cu 7,4% in primul semestru, depasind estimarile analistilor. Economia a continuat sa tureze puternic si in luna iulie.
Cresterea economica de 7,8% de pe al doilea trimestru a fost sustinuta de constructii, industrie si servicii, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS). Constructile au crescut cu 14,2% in trimestrul al doilea, industria a avut un ritm egal cu PIB, iar serviciile au raportat o majorare de 7,5%.
Industria revine astfel printre "motoarele" de crestere economica, pozitie abandonata din perioada 2002-2003. Dupa ce in 2005 a fost responsabila alaturi de inundatii pentru tragerea inapoi a economiei, industria si-a revenit in acest an, asimiland rapid socurile de anul trecut. In pofida revenirii pe plus in trimestrul al doilea, agricultura ramane cel mai neproductiv domeniu economic, cu un plus de doar 2,1% in trimestrul doi, dar un minus total de 0,4% pe primele sase luni. Insa contributia agriculturii se va vedea mai ales in trimestrul al treilea, odata cu contabilizarea celei mai mari parti a recoltei agricole din acest an.
Per total insa, economia a accelerat in trimestrul doi, fata de cresterea de 6,9% din primele trei luni. PIB a crescut cu 7,4% in prima jumatate a anului, cel mai mare ritm inregistrat in aceasta perioada in ultimii 10 ani. In primul semestru, serviciile au depasit pentru prima data in ultimii 17 ani ponderea de 50% in formarea PIB. Structura economiei se apropie astfel de cea din statele vestice, unde serviciile au cea mai mare contributie in economie. Industria reprezinta 27% din PIB, constructiile - 5%, iar agricultura - doar 3%.
Tot in prima jumatate a anului, consumul si-a continuat ritmul de crestere de peste 10%, fiind insa devansat de dinamica investitiilor din economie (formarea bruta de capital fix). Consumul final s-a majorat cu 11,5% in trimestrul al doilea si cu 10,9% in prima jumatate a anului, iar investitiile au consemnat o crestere de 12,2% in trimestrul al doilea si de 11,9% in prima jumatate a anului. Cu alte cuvinte, atat consumul, cat si investitiile, au accelerat in trimestrul doi, cu un usor avantaj de partea investitiilor, unde ritmul ramane peste cel al consumului.
Cresterea economica de 7,4% din primul semestru
s-a plasat peste asteptarile celor zece analisti consultati de ZF in urma cu o saptamana, care estimau o majorare a PIB de 6,9%. Singurul care a anticipat corect cresterea economica din prima jumatate a anului este Florian Libocor, analist financiar la BRD SocGen. El estima cresterea din primul semestru la 7%-7,5%, dar nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta rezultatele economice din prima parte a anului.
Analistii citati de agentia Mediafax spun insa ca ritmul de crestere al economiei este prea ridicat, punand probleme de nesustenabilitate. In opinia lor, motorul de crestere al economiei ramane consumul, sustinut inclusiv de cresterea continua a creditului neguvernamental.
"Este o crestere peste asteptari, sustinuta in egala masura atat de dinamica consumului, cat si de cea a investitiilor. Pe de alta parte, cresterile sectoarelor economice de 7-8%, in medie, chiar daca spectaculoase, sugereaza ca ritmul de crestere a cererii agregate este prea accelerat pentru a putea fi satisfacut de oferta economiei nationale", spune Radu Craciun, analist-sef la ABN AMRO Bank Romania. In urma cu o saptamana, el estima cresterea din primul semestru la 7%, in cadrul sondajului facut de ZF. Craciun sustine ca ritmul ridicat de crestere economica ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru Banca Nationala, la fel ca si ritmul creditarii private.
Economistul-sef al ING Bank, Florin Citu, a declarat ca majorarea PIB a fost sustinuta de revirimentul industriei, dar isi mentine parerea ca ritmul este peste potentialul real al economiei. "Chiar daca nu s-a reflectat in indicele preturilor de consum, a afectat balanta externa si se regaseste in evolutia mai accentuata a preturilor altor active, cum sunt cele imobiliare", a explicat Citu. El spune acum o saptamana ca ritmul PIB pe primul semestru a fost de circa 7%.
"Este clar ca ritmul de crestere nu este sustenabil, desi se bazeaza pe o revenire benefica a industriei", spune Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza Economica din Academia Romana. In opinia sa, atat consumul, cat si investitiile au contribuit la cresterea economica. Desi consumul are in continuare ritmuri inalte de crestere, investitiile mentin un usor avantaj.
PIB a ajuns in prima jumatate a anului la aproape 38,7 miliarde de euro, in crestere cu 24% fata de 31,2 miliarde de euro in primul semestru din 2005. Cresterea mult mai rapida in euro se datoreaza aprecierii leului in aceasta perioada (de circa 3,5%) si inflatiei medii de peste 7%. Pentru intreg anul, PIB este estimat la 94,6 miliarde de euro, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza.
Cresterea economica ar putea atinge si chiar depasi 7% anul acesta, a anuntat presedintele INS, Vergil Voineagu. In timp ce prezenta evolutiile economice din prima jumatate a anului, el a precizat ca, pe baza acestor evolutii, PIB ar putea creste cu cel putin 7% in acest an. "Cred si imi doresc acest lucru", a spus Voineagu, precizand insa ca e vorba de o opinie personala, care nu implica in niciun fel Institutul de Statistica.
De altfel, Comisia de Prognoza a decis de curand revizuirea in sus a estimarilor economice pentru 2006, determinate in primul rand de revenirea productiei industriale. Astfel, prognoza de crestere economica pentru 2006 ar putea fi revizuita de la 6% la 6,7%. Anul trecut, economia a crescut cu doar 4,1%, cel mai redus ritm din ultimii 5 ani. In iulie, economia a continuat sa creasca intr-un ritm comparabil cu cel din prima jumatate a anului, arata datele de la Statistica. Productia industriala a crescut cu 9,7%, iar productivitatea a avut un plus de 13,2%, comparativ cu iulie 2005. Cele mai mari cresteri de productie au avut loc in industria chimica (peste 46%), industria mobilei (aproape 25%), metalurgie (peste 22%), industria alimentara (20%) si cea de extractie a carbunelui (19%).
Piata constructiilor si-a continuat in iulie cresterea-record din prima parte a anului, marcand un plus de 15,7%. Alaturi de cererea din constructii, cererea de consum a continuat sa creasca puternic, fiind reflectata de majorarea afacerilor din comertul cu amanuntul. Cresterea cifrei de afaceri din retail a fost de 28,4% in iulie, ritmul aferent primelor sapte luni fiind de 25,8%, cel mai ridicat din ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO