Analiză

Firmele trebuie să se ocupe de business, nu de sute de plăţi la stat

Firmele trebuie să se ocupe de business, nu de sute de plăţi la stat

Dragoş Damian, director general al Terapia Ranbaxy, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, economist-şef al Raiffeisen Bank România, Peter de Ruiter, partener PricewarterhouseCoopers, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică, Sorin Pâslaru, redactor-şef la Ziarul Financiar, Dragoş Doroş, director Direcţia Legislaţie şi Taxe directe, Ministerul Finanţelor, Mihaela Mitroi, partener consultanţă fiscală, PricewaterhouseCoopers şi Ionuţ Simion, partener consultanţă fiscală, PricewaterhouseCoopers.

Autor: Claudia Medrega, Sorin Pâslaru

05.10.2010, 23:59 42

Nu nivelul taxelor este ridicat în România, ci numărul de taxeşi contribuţii şi plăţi aferente acestora, care determină firmelesă aloce mai mult timp pentru administrarea fiscală a afaceriidecât pentru a se ocupa de businessul propriu-zis a spus ieri Peterde Ruiter, partener la PricewarterhouseCoopers, lideruldepartamentului de consultanţă fiscală şi juridică, la conferinţa"Impactul noilor modificări fiscale asupra mediului de afaceri",organizată ieri de Ziarul Financiar şi PricewaterhouseCoopers.Dragoş Doroş, director Direcţia Legislaţie şi Taxe directe,Ministerul Finanţelor, afirmă că există un proiect de lege careprevede ca firmele să facă o unică declaraţie pentru toate plăţileşi contribuţiile sociale. Claudia Medrega, Sorin Pâslaru

Crizaeconomică ce a dus la micşorarea drastică a veniturilor la buget adeter­mi­nat statul să modifice brutal legislaţia fis­ca­lă anulacesta, iar cel mai mare impact asu­pra mediului de business l-aavut ma­jo­rarea TVA de la 19% la 24%.
Experţii PricewaterhouseCoopers apreciază că într-o primă fazăstatul a strâns mai multe venituri la bu­get (încasările din TVA aucrescut cu 47% în august 2010 faţă de august 2009), dar ulterior"loviturile" fis­ca­le primite de mediul de business vor duce lare­du­ce­rea încasărilor în pofida majorării taxelor.
"Am asistat în ultimele şase luni la o cavalcadă de trei legi şişase ordonanţe de urgenţă în domeniul fiscal, în­ce­pând dinmartie, cu amânarea aplicării plăţilor an­ti­­cipate şi terminândîn octombrie cu anularea impo­zi­tu­­lui minim", a spus IonuţSimion, partener consul­tan­ţă fiscală,PricewaterhouseCoopers
El apreciază că majoritatea noilor prevederi au fost în sensrestrictiv şi au dăunat mediului de business, iar pu­ţinele măsuride impulsionare a activităţii economice - printre care scutirea deimpozit pe profitul reinvestit - nu au aplicare.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank Ro­mâ­­­nia şipreşedintele Consiliului Fiscal, apreciază că nu­mărul mare deplăţi pentru contribuţii şi taxe pe care tre­buie să le facă ocompanie, de peste 100, trebuie re­dus rapid până la nivelulţărilor dezvoltate, de circa 20-30.

Dumitru mai apreciază că statul ar putea mai de­gra­­bă sămicşoreze contribuţiile sociale decât să scadă co­­ta de impozit peprofit, pentru că ar creşte mai mult gra­dul de conformare alcompaniilor. El afirmă că deşi ni­velul impozitului pe venit estede 16%, rata reală de im­­­­pu­ne­re este de doar 6%. Rata reală deimpunere este cal­cu­la­tă prin raportarea banilor încasaţi dinimpo­zi­tul pe ve­nit la volumul real al veniturilor determinat dincon­tu­ri­le naţionale, o metodologie prin care se cal­cu­­­­lea­zăpro­dusul intern brut. Companiile preferă să plă­­­teas­căanga­jaţii prin alte formule decât cele prin care sunt plă­titetoate contribuţiile sociale aferente din cau­­­za ni­ve­luluiri­dicat al contribuţiilor, afirmă Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO