Analiză

Investitorii germani se plang de strazi proaste si terenuri scumpe

27.10.2006, 19:10 20

Principalele probleme in calea suplimentarii investitiilor germane in Romania sunt starea foarte slaba a infrastructurii, terenurile scumpe si lipsa personalului calificat, dupa cum a reiesit din discutiile de la business brunch-ul "Investitiile germane", organizat ieri de Ziarul Financiar si Automobile Bavaria, importatorul BMW.
Companiile germane sunt, conform statisticilor oficiale, pe locul patru la capitolul investitii straine directe in Romania si pe locul doi in topul partenerilor comerciali ai firmelor romanesti. In pofida piedicilor care tin de infrastructura, terenuri scumpe si personal slab calificat, tot mai multi investitori germani se pregatesc sa intre pe piata locala. Cine sunt ei si ce ii atrage totusi in Romania?
Pe langa oportunitatile de piata, "forta de munca este inca mai ieftina in Romaia", considera ambasadorul german la Bucuresti, Roland Lohkamp. El a precizat ca cele mai interesante domenii pentru investitorii germani au fost in ultima perioada industria componentelor auto, dar si constructiile, textilele si retailul. Din perspectiva Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), investitia in Romania este deja mai sigura pentru companiile germane, din moment ce Romania va deveni in curand stat membru al UE.
"Firmele germane au contribuit in 2005 cu 20% la investitiile straine directe atrase de Romania, adica un miliard de euro", a declarat Luciana Marinescu, consilier in cadrul ARIS.
Ea a precizat ca in prezent opereaza in Romania peste 13.650 de firme cu participatie germana la capital, care au in total un capital social de aproape 1,4 miliarde de euro. Aceste firme reprezinta 11% din totalul firmelor cu capital strain din economia Romaniei si 10% din totalul investitiilor straine efectuate in Romania.
La fel ca si pana acum, domeniul componentelor auto va atrage probabil cele mai multe investitii germane in Romania, a mentionat consilierul de la ARIS.
"Exista tot mai multi investitori germani care vor sa vina in Romania", spune Radu Merica, vicepresedintele Camerei de Comert Romano-Germane. El spune ca principalele probleme pe care le acuza investitorii germani sunt lipsa infrastructurii si a personalului calificat, "desi pe piata locala este oarecum acreditata ideea ca exista suficienta forta de munca bine calificata".
"S-ar putea investi mult mai mult aici, daca firmele ar gasi o infrastructura de afaceri pe care ar putea construi. Exista parcuri industriale si de afaceri, dar problema este pe ce strazi ajung investitorii in aceste parcuri", a spus Merica, el fiind si director general al firmei ECE Projektmanagement, dezvoltator si operator de centre comerciale. In aceasta calitate, Merica spune ca firma sa va investi circa 1 mld. euro in Romania, "in urmatorii 5, 10 sau 20 de ani, in functie de oportunitatile de pe piata".
Merica spune ca in Romania dezvoltarea infrastructurii si a oraselor se face pe dos fata de procedurile din Germania. "In Romania, intai apar constructiile rezidentiale si de birouri, abia dupa aceea se pune problema infrastructurii, adica invers fata de Germania", afirma el.
Constructiile sunt o piata pe care firmele germane sunt bine reprezentate in Romania. Carpatcement, filiala locala a producatorului german HeidelbergCement, este prezenta pe piata din 1998 si va ajunge anul acesta la afaceri de 230-240 de milioane de euro.
"Constructiile sunt o piata foarte dinamica: chiar si in micile comune fiecare construieste cate ceva. Nu putem sa producem atata ciment pe cat am putea vinde", spune Mihai Rohan, directorul general al companiei, care estimeaza ca pe piata exista un deficit de un milion de apartamente.
Un alt domeniu "fierbinte" al momentului este industria IT, reprezentata in Romania de germanii de la SAP, furnizori de solutii software pentru afaceri.
"Vom investi 4 mil. euro in centrul de consultanta de la Bucuresti pana la finele anului, pentru a-l extinde atat cat este nevoie. Vrem sa angajam pana la 500 de oameni in urmatorii ani", spune Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania.
In zona serviciilor financiare, desi prezenta germanilor este mai redusa, exista totusi Allianz-Tiriac, liderul pietei de asigurari. Urmatoarea mutare a companiei este intrarea pe piata pensiilor private: "Vom veni in fata multor companii cu propuneri de pachete de pensii pentru fidelizarea angajatilor", spune Crinu Andanut, directorul diviziei de pensii al companiei, care estimeaza ca pensiile private facultative (pilonul trei) vor deveni operationale in primul trimestru al anului viitor.
O alta problema a investitorilor germani este terenul tot mai scump, care "incepe sa faca imposibile investitiile in multe zone", spune Alexandru Vlad, directorul general al Selgros Cash & Carry Romania. Selgros a deschis 13 magazine in Romania si pregateste alte doua noi, urmand sa-si creasca afacerile de la 450 mil. euro anul trecut la peste un miliard de euro in urmatorii cinci ani.
In urmatoarea perioada, cele mai multe investitii germane vor veni in industria automotive, in constructii, industria alimentara si retail, au mai spus cei prezenti la seminarul ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO