Analiză

Reflex: cine a vazut cursul in jos si a avut bani, a cumparat

09.11.2004, 00:00 22



Sedinta de ieri a pietei valutare a confirmat intrarea cursului de schimb intr-un tunel de variabilitate accentuata, moneda nationala inregistrand o depreciere de caeva sute de unitati in raport cu ambele monede din cosul de referinta.



In numai 15 minute de la deschidere, cursul euro a castigat peste 500 de lei, evolutie permisa si de intervalul larg de cotare, care a crescut de la 30 de unitati, la inceputul saptamanii trecute pana la 50 - 100 de unitati.



"Variatiile foarte mari se inregistreaza si pe fondul majorarii spread-ului de cotare de la 30 de lei la 50, sau chiar 100 de lei. La numai 15 minute de la deschiderea pietei, euro a urcat de la 40.000 lei la peste 40.500 lei", a declarat pentru dealerul unei banci, citat de Mediafax.



La aproape o saptamana de la mesajul oficial al BNR, flexibilitatea pietei inca pare sa creeze probleme de adaptare jucatorilor, in timp ce clientii acestora reactioneaza foarte sensibil la fiecare miscare a cursului, fiind tentati sa se lanseze in operatiuni speculative.



"Cu aproximativ cinci milioane de euro, cumparati sau vanduti, poti sa determini trendul cotatiilor, poti sa misti piata. Toata lumea are grija sa-si acopere pozitiile fara pierderi", a mai spus dealerul citat.



El explica revenirea euro si prin cererea mare de valuta din partea clientilor comerciali si a persoanelor fizice.



Care e perceptia publicului in viziunea traderilor? "Lumea nu intelege exact ce inseamna flotare mai putin controlata. Cine a avut bani si a vazut cursul a cumparat valuta, pentru ca e greu sa schimbi impresia si sa convingi ca leul va fi mai tare decat euro."



In sedinta de luni, cotatiile euro au oscilat intre un minim de 40.000 lei la deschidere si un maxim al zilei de 40.850 - 40.900 lei/euro, cu putin timp inainte ca BNR sa anunte cursul oficial.



Cursul publicat de banca centrala, de 40.659 lei/euro, indica o crestere a monedei europene cu 845 de unitati. Concomitent, dolarul s-a apreciat cu 448 de lei si a reintrat in intervalul 31.000 - 32.000 lei.



Ultimele tranzactii ale zilei au fost perfectate la un nivel de 40.680 - 40.730 lei/euro.



"In zilele urmatoare am putea vedea din nou scaderi foarte abrubte. Depinde cine va da tonul in piata. Pe de alta parte, deficitele de valuta din relatia cu clientii au insumat, in ultimele trei sedinte, peste 150 milioane euro", a aratat dealerul unei alte banci.



Reprezentantii bancilor comerciale nu exclud nici o interventie a BNR in directia scaderii cotatiilor monedei europene, pentru a transmite in piata mesajul ca un curs mai jos de intervalul 39.000 - 40.000 lei/euro nu va atrage automat cumparari de valuta din partea bancii centrale.



Pe pietele internationale, moneda americana a atins, luni, un nou nivel minim fata de euro, de 1,2985 unitati.



Comparativ cu nivelul de la inceputul acestui an, dolarul a pierdut 3,67% fata de leu, iar euro a coborat cu 1,11%.





Nou maxim istoric pentru euro





Moneda americana a atins ieri un nou nivel minim fata de euro, de 1,2985 unitati, intrucat investitorii au continuat sa dea ordine de vanzare pe dolar, in contextul temerilor determinate de majorarea deficitului comercial si a celui de cont curent ale Statelor Unite.



Analistii apreciaza ca dolarul va continua sa se deprecieze, pana la un nivel de 1,3 unitati pentru un euro.



"Statele Unite inregistreaza un dezechilibru major atat la nivelul balantei de plati cat si al executiei bugetare, iar presedintele nu pare sa fie preocupat de deprecierea monedei nationale. Nimeni nu poate gasi vreun motiv pentru care sa cumpere dolari", a declarat Shahab Jalinoos, analist la ABN AMRO.



La mijlocul saptamanii trecute, deprecierea monedei americane s-a accentuat, dupa discursul presedintelui reales, George W. Bush. Investitorii au dedus din afirmatiile presedintelui ca micsorarea deficitelor nu va fi o prioritate a administratiei de la Casa Alba.



In al doilea trimestru, deficitul bugetar al SUA a atins 427 miliarde dolari, echivalentul a 3,7% din PIB, iar deficitul de cont curent a urcat pana la 166,18 miliarde dolari.



Saptamana trecuta, dolarul atinsese deja cel mai scazut nivel din ultimul an fata de dolarul canadian si cea mai redusa cotatie din ultimele luni fata de lira sterlina si de yenul japonez.



Desi oficialii principalelor banci centrale din lume au declarat ca sunt ingrijorati de aprecierea euro, analistii estimeaza ca e putin probabil ca institutiile financiare din Europa si Japonia sa intervina pe piata valutara pentru a opri caderea dolarului.



De asemenea, ingrijorarea politicienilor din zona euro a fost moderata, deoarece deprecierea dolarului este vazuta ca un factor care atenueaza presiunile inflationiste si impactul cresterii cotatiilor titeiului.



Asociatia Camerelor de Comert si Industrie din Germania a mentionat intr-un raport ca aprecierea euro va afecta ritmul de crestere economjica numai daca moneda unica europeana se mentine la o cotatie de peste 1,3 dolari pentru o perioada indelungata.



Analistii cred ca cel mai puternic factor care ar putea sustine dolarul ar fi decizia Rezervei Federale americane (Fed) de a creste dobanda de interventie.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO