Analiză

Venirea investitorilor in industrie la Sibiu a atras investitii imobiliare de 40 de milioane de euro

Venirea investitorilor in industrie la Sibiu a atras investitii imobiliare de 40 de milioane de euro

O locuinta in Sibiu costa intre 45.000 de euro si 130.000 de euro, nivel comparabil cu preturile practicate in noile ansambluri rezidentiale din Bucuresti

17.11.2006, 20:55 252

Companiile multinationale, care au investit zeci de milioane de euro in centre de productie in Sibiu, au determinat un boom al investitiilor imobiliare in oras.
O locuinta in "Sibiul nou" costa intre 45.000 de euro si 130.000 de euro, nivel comparabil cu preturile practicate in noile ansambluri rezidentiale din Bucuresti. Cu toate ca preturile sunt in crestere, cererea de locuinte este din ce mai mare. Motivul? Companiile prezente cu activitati de productie in Sibiu au atras forta de munca din judet si din regiune.
Valoarea estimata a investitiilor in imobiliare, din acest moment, se apropie de 40 de milioane de euro, iar numarul agentiilor imobiliare interesate sa achizitioneze terenuri in Sibiu este in crestere.
Unul dintre primele proiecte rezidentiale de anvergura a fost ansamblul rezidential Neppendorf, dezvoltatorul proiectului fiind compania Conelt, detinuta de omul de afaceri Constantin Trihenea. Cartierul privat este localizat in zona Turnisor, pe un spatiu de 10.000 de metri patrati. Ansamblul este compus din 17 vile unifamiliale si doua vile colective, cu cate 6 apartamente fiecare.
Ansamblul rezidential Ana este un proiect de 10 milioane de euro, al firmei Residence Investments. Complexul se construieste la intrarea in Sura Mare, iar suprafata totala a ansamblului de vile este de 40.300 de metri patrati. Sunt 64 de imobile, simple sau duplex, cu un teren aferent de pana la 600 mp. Zona rezidentiala include o imprejmuire securizata, punct permanent de paza, dar si o baza de agrement, cu teren de fotbal, de tenis, sala de fitness, sauna si spatii de joaca pentru copii. Micul orasel va avea si statie de tratare si alimentare a apei potabile, statie de epurare, alimentare cu gaz metan si energie electrica.
Lucrarile la Ansamblul Ana sunt in plina desfasurare, fiind incepute in primavara acestui an. Termenul de finalizare a proiectului este 2007. In acest moment, peste 50 la suta din casele disponibile ale ansamblului sunt contractate.
Grupul financiar clujean Imofinance a decis sa intre pe piata imobiliara sibiana in luna iulie a acestui an. Proiectul Imofinance presupune construirea a sapte imobile care cumuleaza 160 de apartamente.
Ansamblul rezidential denumit Dumbrava este localizat pe Strada Siretului, aproape de zona Padurii Dumbrava. Lucrarile au demarat in iulie, iar termenul de finalizare a fost fixat pentru toamna anului viitor. Pe langa apartamentele de 1, 2, 3 sau 4 camere, ansamblul mai contine locuri de parcare amenajate pentru fiecare locuinta, dar si spatii verzi si locuri de joaca pentru copii.
O alta firma, Teia Construct, amenajeaza langa localitatea Sura Mica un ansamblu de vile. Compania Teia Construct, care desfasoara o investitie asemanatoare in Prahova, intentioneaza sa ridice la Sura Mica, pe drumul spre statiunea Ocna Sibiului, pana la 50 de vile. Suprafata totala a ansamblului rezidential denumit Eden este de 48.000 de metri patrati.
Compania germana Maurer&Kasper, care deruleaza proiecte rezidentiale in Cluj-Napoca, Brasov si Reghin, intentioneaza sa investeasca circa 2 mil. euro pentru constructia unei zone rezidentiale de 5.000 de metri patrati, in orasul Sibiu. Cartierul rezidential Avantgarden ar urma sa fie format din mai multe blocuri si va oferi 100 de apartamente, la standarde moderne.
Carpatina este un alt complex rezidential construit la marginea orasului Sibiu. Investitia este derulata de Real Construct Grup. Ansamblul rezidential ocupa o suprafata de 9.500 de metri patrati. Fiecare imobil rezidential are cate 11 etaje si 99 de apartamente.
Un alt jucator intrat pe piata imobiliara sibiana este compania Dafora Medias. Firma a demarat deja lucrarile la constructia unui bloc de locuinte in orasul Sibiu. Investitia este estimata la 1 milion de euro si prevede amenajarea a 14 apartamente de cate doua si trei camere. Blocul de locuinte este a treia investitie majora pe care compania Dafora o deruleaza in acest moment in sectorul imobiliar. Intr-un alt proiect, Dafora dezvolta un ansamblu rezidential de 100 de case in localitatea Cristian, aflata in apropiere de Sibiu. De asemenea, Dafora construieste cartierul rezidential Venus, in Medias, compus din 47 de case si facilitati.
Compania Solventa Investment SRL investeste 2 mil. euro in constructia unui cartier rezidential cu o suprafata de peste 13.800 de metri patrati la intrarea in localitatea sibiana Saliste. Termenul de finalizare a proiectului, plasat aproape de DN1, a fost fixat peste 2 ani, iar lucrarile la primele case vor demara in primavara anului viitor. "Oamenii prefera sa fuga de zgomotul si poluarea oraselor mari si se refugiaza in zone verzi, iar Saliste este o locatie foarte buna din acest punct de vedere", declara Gustav Hamlescher, managerul general al firmei Solventa Investment SRL.
Un alt proiect de constructie a unui ansamblu rezidential este dezvoltat de compania romano-elvetiana A&S Bautechnik, specializata in consultanta si constructii civile. Firma dezvolta un minicomplex rezidential, denumit "Aurora", in vestul Sibiului. Ansamblul este format din 20 de parcele de 250 de metri patrati, pe care sunt amenajate duplexuri P+1.
Firma Trust Construct a achizitionat un teren de circa 4.800 de metri patrati in cartierul sibian Gusterita, pe care va ridica un ansamblu rezidential, compus din opt duplexuri, fiecare avand parter si etaj. Pentru accesul auto va fi creata o strada cu o latime de cinci metri si o lungime de 150 de metri, care va avea in capat un sens giratoriu. Fiecare locuinta din duplexuri va avea propriul garaj. Suprafata ansamblului va fi ocupata in proportie de 27 la suta de cladiri si va avea 60 la suta spatiu verde (2.800 de metri patrati). Potrivit administratorului firmei Trust Construct, Costel Pitaru, inca nu a fost stabilit un termen precis de finalizare, lucrarile urmand insa sa inceapa anul viitor.
Nu doar societatile specializate in constructii dezvolta proiecte rezidentiale. Cererea mare de locuinte i-a determinat pe patronii unor firme din domeniul distributiei de produse sau din cadrul agentiilor imobiliare sa inceapa investitii in domeniul imobiliar.
Compania sibiana Premium, specializata in comert cu produse alimentare si servicii de turism, investeste circa 1,9 milioane de euro intr-un complex rezidential si spatii comerciale. Conducerea companiei arata ca a luat decizia de a investi in proprietati imobiliare datorita succesului de care se bucura acest segment de investitii in acest moment. Complexul rezidential, ce va include si spatii comerciale, va avea 116 locuinte, structurate pe cinci etaje, destinate persoanelor cu venituri medii. Cladirea va avea doua apartamente de doua camere, iar restul vor fi garsoniere cu suprafete cuprinse intre 29 si 49 de metri patrati. Termenul de finalizare a complexului de locuinte si spatii comerciale fost fixat pentru 30 octombrie 2007.
Agentia Mara Imobiliare, care activeaza pe piata sibiana de patru ani, va investi jumatate de milion de euro in constructia a doua blocuri de locuinte in cartierul Strand, din Sibiu. Prin aceasta investitie, agentia marcheaza trecerea pe un alt segment de activitate, constructia de imobile. "Am decis sa construim noi locuinte, mai degraba decat sa intermediem, pentru ca este mai profitabil. Cererea de locuinte este mare si trebuia sa facem acest pas mai demult. De la anul, vor veni firme mari din strainatate, care vor intra pe segmentul constructiilor de locuinte. Asa s-a intamplat si in tarile vecine, imediat dupa integrare. Noi, firmele mai mici, mai avem putin timp la dispozitie, inainte sa ne inghita pestii mari", declara Sorin Mihaila, patronul firmei.
Proiectul rezidential dezvoltat de Mara Imobiliare si partenerul american prevede constructia a doua blocuri de apartamente cu cate doua si trei camere. Suprafata aferenta terenului este de 600 de metri patrati, iar suprafata construita a apartamentelor variaza intre 62 si 100 de metri patrati. Vor fi in total 20 de apartamente, la un pret de vanzare mediu de 800 de euro pe metru patrat.
Investitiile in proiecte rezidentiale si in industrie au dus la o explozie a preturilor terenurilor in jurul orasului Sibiu. In unele zone, valoarea de piata a terenurilor sibiene se afla cel putin la nivelul Bucurestiului. Spre exemplu, in orasul Sibiu sunt terenuri din zona 0 care se vand cu circa 1.500 de euro metrul patrat, iar tendinta este de crestere. Prin comparatie, un teren in cartierul Militari, din Bucuresti, se vinde cu 600 de euro metrul patrat.
Sunt doua motive principale de crestere imediata a preturilor la terenuri in special: integrarea in UE si criza de terenuri, creata de cererea mare de pe piata. Anca Beju, agent imobiliar la societatea Lucky Home SRL, considera ca un aport mare la cresterea preturilor terenurilor din ultimii ani l-au avut investitorii straini care s-au oprit la Sibiu. "Cererea mare de terenuri a ridicat pretul acestora foarte mult in ultimii ani, in anumite zone si, pe masura ce terenurile nu au mai fost disponibile in orasul Sibiu, investitorii s-au orientat catre zone din jurul Sibiului, unde au ridicat de asemenea cota de piata", arata Anca Beju. Aceasta precizeaza ca in cazul locuintelor, cresterea a fost brusca, pana in urma cu un an si jumatate, dupa care preturile au stagnat.
Pentru marii investitori, cele mai interesante terenuri se arata a fi cele dintre drumul spre Ocna Sibiului si dealul Cristianului. Sectorul cu terenuri agricole este aproape de Zona Industriala Vest, "sufocata" deja de fabrici. Pretul unui teren in acest sector se invarte in jurul valorii de 50 de euro pe metru patrat. Valoarea terenurilor in aceasta zona a crescut de 50 de ori in doi ani.
O alta zona cautata de investitori in ultimii ani este Talmaciu, care are inca oferte foarte bune pentru terenuri. O zona agricola din apropierea fabricii italienilor de la Faurecia se vinde cu doar 12 euro pe metru patrat. Cota terenurilor in zona Talmaciu ramane scazuta, dupa cum arata datele agentiilor imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO