Analiză

Zece ani de crestere economica: cu ce ne alegem daca avem un PIB mai mare

Zece ani de crestere economica: cu ce ne alegem daca avem un PIB mai mare

Click pentru imaginea marita

22.09.2006, 19:05 31

Un deceniu de crestere economica ar trebui sa schimbe nivelul de trai si alocarea resurselor in economie. Cum vor arata economia si salariile romanilor in 2010?
Tabloul macroeconomic de anul acesta a depasit asteptarile Comisiei de Prognoza, care a decis sa revizuiasca in sus majoritatea indicatorilor, de la cresterea economica la salariul mediu. Conform estimarilor oficiale, economia Romaniei va creste in termeni reali cu 78% in cei zece ani din perioada 2001-2010. Produsul Intern Brut va ajunge astfel la peste 146 de miliarde de euro in 2010, cu 54% mai mult decat anul acesta si de peste trei ori mai mare decat cel inregistrat in 2001. La ce ajuta insa cresterea economica?
Prognoza oficiala arata ca si salariul mediu pe economie va tine pasul cu cresterea PIB. Castigul mediu al romanilor va creste cu 50% in urmatorii cinci ani, pana la 360 de euro net pe luna in 2010, fata de 114 euro pe luna in 2001. Si in ultimii cinci ani salariul a mers aproape in pas cu economia. Castigul mediu exprimat in euro s-a dublat intre 2001-2006, la fel ca si PIB.
Cresterea salariala a fost mai rapida in mediul privat, iar vedeta cresterilor veniturilor a fost domeniul financiar-bancar. Astazi angajatii bancilor castiga in medie de doua ori si jumatate mai mult ca in 2001 (750 de euro fata de 285 de euro). Si in sectorul public cresterea salariala a fost importanta: functionarii din administratie castiga cu 125% mai mult, adica 360 de euro lunar in 2006, fata de 160 de euro in 2001.
Insa cresterea economica nu va duce la o majorare la fel de rapida a numarului de angajati. Efectivul salariatilor din economie va creste cu doar 6% (peste 1% pe an) in urmatorii cinci ani, nereusind sa depaseasca 5 milioane de angajati in 2010. Fata de 2001, numarul de salariati din 2010 va fi mai mare cu aproximativ 7%.
O alta certitudine a celor zece ani de crestere economica este cresterea deficitelor externe. Deficitul comercial (export-import) va fi in 2010 cu 65% mai mare decat cel de anul acesta, atingand 21,8 miliarde de euro, adica 15% din PIB. Totusi, in 2010 exporturile vor creste mai rapid decat importurile, ceea ce va incetini cresterea deficitului comercial.
Cum se traduc insa datele macro in buzunarul romanilor? Specialistii de la Economist Intelligence Unit spun ca nivelul de trai (exprimat prin PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumparare) va creste in Romania cu circa 35% in urmatorii cinci ani.
Seful Comisiei de Prognoza spune ca majorarea PIB se vede in cresterea nivelului de trai in mai multe feluri.
"Cresterea economica majoreaza nivelul ocuparii, pentru ca se creeaza locuri de munca", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Prognozei. Desi cresterea numarului de angajati nu este spectaculoasa in termeni absoluti, ritmul de 1% pe an este printre cele mai mari din Europa. "Apoi se schimba structura ocuparii: populatia ocupata in agricultura se deplaseaza catre activitati mai bine platite, cum ar fi serviciile sau industria", a spus Ghizdeanu, adaugand ca aceste tendinte sunt vizibile in acest moment in economie.
In primul rand insa, nivelul de trai creste datorita salariilor mai mari. "In prognoza de toamna am crescut cu 4% estimarea privind salariul mediu pe 2006, pentru ca datele statistice din primele sapte luni au depasit estimarile din primavara", spune seful Prognozei.
In plus, reducerea inflatiei, o alta constanta in cei zece ani de crestere economica, inseamna ca veniturile sunt din ce in ce mai putin erodate de preturi. "Este evident ca in ultimii 3-4 ani nivelul de trai a crescut, tendinta care se va pastra si in anii urmatori de crestere economica", spune Ghizdeanu.
El a precizat ca investitiile in infrastructura sau chiar si accesul mai bun la turism (intern sau in strainatate) reflecta cresterea nivelului de trai.
In afara Romaniei, si celelalte state din Europa de Est vor avea in aceasta perioada zece ani de crestere economica, cu ritmuri medii de la 4% in cazul Cehiei si Ungariei la 6%-7% in tarile baltice.
O comparatie regionala plaseaza insa Romania in jumatatea inferioara a clasamentului privind nivelul de trai.
In ciuda cresterii de 35% din urmatorii 5 ani, nivelul de trai din Romania nu il va depasi pe cel al statelor din regiune, care vor consemna cresteri asemanatoare, arata specialistii Economist Intelligence Unit.
Atat cehii, cat si polonezii si bulgarii vor avea acelasi ritm de crestere a nivelului de trai, de circa 33%-37%, pana in 2010. Viteza esticilor este insa mai mare decat cea din Europa Occidentala, unde ritmul se situeaza in cele mai multe cazuri sub 20%.
Spania si Italia, destinatiile preferate ale romanilor plecati la munca in strainatate, au niveluri de trai de trei ori mai ridicate decat Romania.
Diferenta se pastreaza in mare masura si peste cinci ani, conform prognozelor EIU.
Traduse in ani de intarziere, diferentele sunt mari, neputand fi recuperate in doar zece ani de crestere economica. Insa mentinerea ritmului de crestere, bazat mai mult pe oferta si investitii decat pe cerere si consum, a dat rezultate in alte state.
Tari ca Irlanda si Grecia au trecut in randul statelor devoltate (cu venituri mari pe cap de locuitor) dupa mai multi ani la rand de crestere economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO