Auto

Test Auto ZF: Toyota GT86, supremaţia niponă - VIDEO

Toyota GT86, supremaţia niponă

Toyota GT86, supremaţia niponă

Autor: Bogdan Alecu

19.09.2012, 11:59 1786

De mai bine de şase ani Toyota nu a mai fost prezentă pe segmentul coupeurilor sportive de segment compact, odată cu scoaterea din producţie a modelului Celica. De atunci clienţii s-au obişnuit ca numele Toyota să fie asociat cu modele precum Land Cruiser, Avensis sau chiar Prius, modele „corecte” din toate punctele de vedere, dar nu la fel de „emoţionante” precum o Celica.

În cadrul Salonului Auto de la Tokyo de anul trecut, japonezii au prezentat Toyota 86, urmaşul celebrului coupe compact, dar care este produs în parteneriat cu cei de la Subaru, rezultând trei modele cu o platformă comună - Toyota GT86, Subaru BRZ şi Scion FR-S.

Spre deosebire de hot-hatchurile europene realizate pe modele compacte precum Ford Focus ST, VW Golf GTI sau Renault Megane RS, GT86 este conceput de la zero ca un automobil sport concentrat în jurul pilotului, care readuce pasiunea la volan pe un segment de preţ de sub 30.000 de euro.

Primul lucru de observat la maşină este înălţimea de numai 1,3 metri, tipică automobilelor sport şi care te provoacă înainte de a porni la drum. Cu o lungime de numai 4,24 metri şi un ampatament de 2,57 GT86 se poate încadra chiar şi în clasa mică, însă toate aceste dimensiuni reduse au un singur scop - ţinuta de drum care să fie cât mai bună. Desigur, acest lucru afectează şi locurile pasagerilor din spate, loc care practic nu există, dar există un portbagaj de 243 de litri, arhisuficient am putea spune având în vedere dimensiunile şi scopul maşinii.

În al doilea rând, scaunele supersport care oferă un suport lateral tipic maşinilor de curse. În al treilea rând volanul, care pare preluat direct din stoc de la celebrii tuneri. Inclusiv schimbătorul uimeşte prin sportivitate şi prin „short-shift”, caracteristică ce permite schimbarea foarte rapidă a treptelor de viteză. Totul la această maşină pare configurat direct din fabrică pentru curse. Inclusiv logo-ul Toyota a dispărut de pe volan, acesta fiind înlocuit de unul tipic GT86. Mai mult, pe anumite componente ale maşinii întâlnim chiar logoul Subaru.

Designul atât interior cât şi exterior este cât se poate de simplu şi de sportiv. Volanul spre exemplu nu aminteşte ce cel al unei compacte cum se întâmplă în cazul hot-hatchurilor, ci de volanele Momo aftermarket, care completează aproape perfect direcţia tare şi precisă. Sistemul multmedia dispune de un touchscreen generos, aşa cum ne-am fi aşteptat de la orice maşină cu tuning, iar climatizarea are butoane mari şi afişaje cât mai generoase. În plus, toate butoanele, sau mai bine spus comutatoarele, amintesc de atmosfera dintr-o maşină de curse, aşa cum este şi cazul pedalierului din aluminiu. Desigur, nu uităm nici scaunele sport cu o tapiţerie din piele exact cum ar trebui să se regăsească pe orice maşină cu pretenţii sportive.

Ceea ce face însă diferenţa este sub capotă - un motor boxer de 2,0 litri în patru cilindri care dezvoltă 200 CP la 7.000 rpm şi un cupu maxim de 205 Nm la 6.600 rpm. Desigur, fiind un motor boxer acesta a fost proiectat special de Subaru pentru a fi cât mai distractiv. Şi este. Urcă rapid în turaţii iar cu ajutorul evacuării sport îţi dă senzaţia că are cel puţin 300 CP. Desigur, am fi preferat să aibă 300 CP în condiţiile în care deja la 5.000 rpm motorul se simte uşor plafonat, dar mai mult ca sigur deja tunerii japonezi lucrează la creşterea puterii. 

Cum era de aşteptat din partea unui coupe nipon, cei 200 CP ajung la asfalt prin puntea spate via unei cutii de viteze manuale cu şase trepte. Opţional, pentru 1.500 de euro se poate opta pentru o cutie de viteze automată care permite schimbarea treptelor şi cu ajutorul a două padele amplasate pe volan. Echiparea unei astfel de maşini cu o cutie automată poate fi însă una dintre cele mai mari greşeli. Ambreiajul puţin mai tare, cutia scurtă şi precisă, nu fac decât să amplifice pasiunea şi sportivitatea pilotajului, plăceri care nu ar mai fi la fel de intense în cazul unei transmisii automate. Mai mult, maşina dispune şi de un diferenţial cu alunecare limitată pe puntea spate, care de asemenea ajută şi mai mult la obţinerea unei ţinute de drum exemplare.

În ceea ce priveşte performanţele dinamice, cifrele nu sunt însă la fel de spectaculoase – maşina accelerează de la 0 la 100 km/h în 7,6 secunde, respectiv 8,2 secunde dacă se optează pentru cutia de viteze automată.

Pe de altă parte, ceea ce ne-a impresionat cel mai mult, a fost consumul. De-a lungul testului am obţinut un consum mediu de 7,2 litri/100 km, semnificativ mai mic decât cel comunicat oficial – 7,8 litri/100 km. Mai mult, de-a lungul testului nu am încercat obţinerea vreunui record de consum, dar nici nu am mers în regim de competiţie. Probabil GT86 este cel mai bun exemplu de maşină sport care nu se lăcomeşte în ceea ce priveşte consumul, acest detaliu ar putea să conteze foarte mult, mai ales când clienţii vor avea de ales între Toyota şi Golf GTI, Renault Megane RS, Focus ST sau Audi TT.

Preţul unui GT86 porneşte de la 32.800 de euro cu TVA pentru versiunea manuală şi 34.300 de euro pentru cea automată, echiparea de bază fiind arhisuficientă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO