Auto

Tot mai aproape de americani: Ford anunţă viitoarea generaţie a lui Ranger cu noul Raptor

Autor: Bogdan Alecu

22.02.2022, 09:00 188

Ford a prezentat ieri în premieră Ranger Raptor din noua generaţie, pe plaforma căreia va fi construit şi noul Volkswagen Amarok, ca parte a colaborării dintre nemţi şi americani – Ranger este în prezent cel mai bine vândut pick-up la nivel european.

Ranger Rapor a fost proiectat ca versiunea de top de către cei de la Ford Performance pentru a permite un pilotaj sportiv în condiţii de off-road.

„Ne-am concentrat cu adevărat pe livrarea unei camionete de performanţă autentică cu Next-Gen Ranger Raptor”, a declarat Dave Burn, inginer şef Ford Performance pentru Ranger Raptor. „Este semnificativ mai rapid, arată incredibil, este plin de funcţii noi şi este cel mai dur Ranger pe care l-am realizat vreodată.”

Ranger Raptor este primul model din gama Next-Gen Ranger care va fi lansat în Europa, livrările către clienţi începând din ultimul trimestru al anului 2022.

Cea mai importantă modificare este introducerea unui nou motor EcoBoost V6 pe benzină de 3,0 litri twin-turbo, setat de Ford Performance pentru a produce 288 CP şi 491 Nm.1 Noul motor oferă o creştere a puterii faţă de actualul motor diesel biturbo de 2,0 litri, care va continua să fie disponibil pe anumite pieţe în Next-Gen Ranger Raptor din 2023.

Noul sistem anti-lag menţine turbina la rotaţie ridicată până la trei secunde după ce şoferul reduce acceleraţia, permiţând o reluare mai rapidă a presiunii de supraalimentare şi acceleraţii imediate la ieşirea din viraje sau la trecerea de la o treaptă la alta atunci când şoferul calcă pedala de acceleraţie. În plus, motorul este programat cu un profil individual de amplificare a supraalimentării pentru fiecare dintre treptele transmisiei automate cu 10 rapoarte.

„Motorul de 3,0 litri oferă lui Range Raptor o dinamică diferită, care va satisface chiar şi pe cel mai pretenţios pasionat de performanţă”, a menţionat Burn. „Acceleraţia şi performanţa brută a noului motor te face să zâmbeşti cu gura până la urechi.”

Şoferii îşi pot alege sunetul preferat al motorului apăsând un buton de pe volan sau selectând un mod de conducere care utilizează una dintre următoarele setări: Quiet – prioritizează silenţiozitatea faţă de performanţă şi sunet pentru a păstra armonia cu vecinii dimineaţa devreme; Normal – destinat utilizării de zi cu zi, acest profil oferă o notă de evacuare cu prezenţă, fără a fi prea zgomotos pentru uzul stradal. Acest profil este aplicat în mod implicit modurilor de conducere Normal, Slippery, Mud/Ruts şi Rock Crawl; Sport – oferă o notă mai zgomotoasă şi mai dinamică; Baja – cel mai agresiv profil de evacuare atât în volum cât şi în notă, în modul Baja evacuarea se comportă aproape ca un sistem direct. Destinat numai pentru utilizare în teren accidentat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO