Bănci și Asigurări

140 mil. euro in 2008 in fondurile de pensii private

140 mil. euro in 2008 in fondurile de pensii private

Gheorghe Barbu, ministrul Muncii si Protectiei Sociale: Pricipalul lucru la care ne-am gandit a fost sa le asiguram persoanelor de pana la 35 de ani o pensie in conditiile in care ponderea celor peste 60 de ani va creste pana in 2030 la peste 22 puncte procentuale.

30.03.2007, 20:53 11

Totalul contributiilor la fondurile de pensii administrate privat va fi anul viitor de circa 510 milioane de lei (137,9 milioane de euro), reprezentand 0,14% din PIB, si va reuni sumele platite de 2,3 milioane de persoane.
"Principalul lucru la care ne-am gandit a fost sa le asiguram persoanelor de pana la 35 de ani o pensie, in conditiile in care ponderea celor peste 60 de ani va creste pana in 2030 la 22%", a declarat Gheorghe Barbu, ministrul muncii si protectiei sociale.
In 2008, pot participa la pilonul II circa 2,345 mil. persoane, in timp ce in 2011 numarul acestora ar putea ajunge la 3,45 mil. persoane.
"Colectarea va incepe de la 1 ianuarie 2008 cu 2 puncte procentuale din cotizatia pentru pensii, urmand ca aceasta sa creasca cu 0,5 puncte procentuale in urmatorii 8 ani pentru a ajunge la 6 puncte", a spus Gheorghe Barbu.
Pentru anul 2011, estimarile indica un numar al participantilor la fondurile de pensii obligatorii - pilonul II - de 3,43 milioane de persoane, cu un total al contributiilor de 2,32 miliarde de lei.
"Aceasta etapa va avea patru faze, precum autorizarea de constituire a societatii, autorizarea administratorilor, a prospectelor de pensii si autorizarea fondului", a afirmat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de supraveghere a sistemului de pensii private (CSSPP).
Contribuabilii vor putea alege un fond de pensii administrat privat in perioada august - noiembrie. Colectarea contributiilor pentru pilonul II va incepe in luna ianuarie a anului 2008
"Ne-am propus ca din 10 aprilie sa inceapa procesul de autorizare a administratorilor fonduriilor de pensii", a spus Mircea Oancea.
CSSPP intentioneaza ca intre iulie-dec. 2007 sa demareze o campanie publica de informare in legatura cu sistemul de pensii private in incercarea de a atrage si persoane de 35-40 de ani, care nu sunt obligate sa adere la pilonul 2, dar au aceasta optiune.
Ministrul finantelor considera ca "este un sistem absolut necesar si ne da garantia ca sistemul de pensii romanesc va fi functional si peste 30 de ani".
"Odata cu introducerea sistemului de pensii privat se va determina o accelerare in directia pietei de capital, care trebuie sa se dezvolte. Exista costuri pentru implementarea pilonului 2, care se intrevad pe o perioada de 5-6 ani de zile. Este vorba de 2 mld. euro in cinci ani de zile, adica circa 400 mil. euro pe an. Este o cheltuiala pe care ne-o asumam pentru ca este o investitie pe termen lung", spune Sebastian Vladescu.
Mihai Seitan presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de asigurari sociale, spune ca suntem aproape ultimii care vor sa intre pe sistemul privat din Europa. "Acest lucru este intr-o oarecare masura in avantajul nostru, deoarece nu vom repeta unele greseli facute de alte state membre precum Polonia in implementarea sistemului.
Ca urmare a evolutiei determinate de noul trend demografic, baza se reduce ca numar de contribuabili si nu se poate sustine sistemul actual.
"De cand se incearca sa se definitiveze acest sistem, tot timpul ne-am lovit de vointa politica. Este pentru prima data cand un guvern isi asuma acest sistem, deoarece este vorba de investitii care costa", spune Seitan.
El a explicat ca persoanele care nu-si vor alege un administrator de pensii private obligatorii in timp de patru luni de la lansare vor fi distribuite automat catre unul din fondurile de pensii existente, in mod proportional cu cota de piata obtinuta prin alegerea voluntara in cadrul perioadei de subscriere.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO