Bănci și Asigurări

2005, anul creditelor de retail

25.01.2006, 19:57 12

Ponderea creditelor destinate companiilor din sectorul industrial a scazut vizibil in portofoliul total al bancilor in cursul anului trecut, coborand de la 37,5% la sfarsitul lui 2004, la mai putin de 30% in noiembrie 2005, potrivit statisticilor BNR.

De asemenea, finantarile obtinute de firmele din domeniul serviciilor au scazut ca pondere cu aproape un punct procentual, in ciuda scaderii dobanzilor la creditele in lei si al costurilor atractive ale celor in euro si dolari. Ponderea creditelor pentru agricultura a ramas cea mai mica, chiar diminuandu-se usor, de la 2,5% in 2004 la 2,3% in 2005.

Toate aceste scaderi au fost compensate cu brio de explozia creditului pentru clienti persoane fizice, care aproape si-a dublat ponderea in decurs de un an: de la 8,5% in 2004, la peste 15% in noiembrie 2005. Aceasta in conditiile in care creditele in lei pentru aceasta categorie de clienti au inregistrat cea mai spectaculoasa ieftinire, injumatatindu-se in multe cazuri si coborand chiar sub 10% cel putin in termeni nominali.

In acelasi timp, bancile au majorat finantarile acordate municipalitatilor, care tind sa devina un tip de clientela din ce in ce mai vanat, avand in vedere veniturile consistente si relativ stabile care garanteaza in buna masura recuperarea creditelor. Astfel, administratia publica a consemnat o crestere de un punct procentual ca pondere in totalul creditelor acordate la nivelul intregului sistem bancar in ultimul an. Dupa scaderea semnificativa a dobanzilor din a doua jumatate a lui 2005, creditul in lei s-a dovedit mai dinamic decat se astepta chiar BNR. In cazul creditului acordat populatiei, valuta a marcat o dublare a soldului in ultimele 12 luni, in timp ce imprumuturile in lei au crescut cu numai 76%. In noiembrie, creditul pentru populatie in lei a crescut cu 7,8%, in timp ce imprumuturile in valuta au inregistrat o majorare de numai 1,2%. Firmele au preferat de asemenea imprumuturile in lei, soldul acestora crescand cu 8% in noiembrie, in timp ce valuta a stagnat. Astfel, in intervalul noiembrie 2004-noiembrie trecut creditele in lei contractate de firme au crescut cu 52%, adica de peste doua ori mai repede decat cele in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO