Bănci și Asigurări

3 milioane de carduri MasterCard au mijlocit tranzactii de 3,7 mld. dolari

20.04.2005, 17:54 35

Cardurile de credit si de debit emise sub siglele MasterCard si Maestro au depasit pragul de 3 milioane la sfarsitul anului trecut, volumul tranzactiilor realizate cu acestea urcand la peste 3,7 miliarde de dolari (2,8 miliarde de euro).

Volumul total cuprinde atat tranzactiile la comercianti, cat si operatiunile la ATM. In acelasi timp, organizatia de carduri concurenta - Visa - inregistra 2,8 milioane de carduri, care au mijlocit tranzactii in valoare totala de 2,8 miliarde de dolari, potrivit datelor companiei, rezultand o valoare medie inferioara mai mica a tranzactiei realizate cu un card.

Conform celor doua raportari, piata cardurilor a ajuns in 2004 la peste 5,8 milioane de instrumente electronice de plata, respectiv la tranzactii de 6,5 mld. dolari (circa 5,4 mld. euro).

"2004 a reprezentat pentru noi un alt an plin de rezultate foarte bune, care ne-au ajutat sa ne mentinem pozitia de lider de piata atat in privinta numarului de carduri emise, cat si a volumelor de tranzactii", a declarat Denisa Mateescu MasterCard Operations Manager Romania. Ea spune ca anul trecut a fost influentat in mod evident de segmentul cardurilor de credit standard si premium emise sub marca MasterCard. "Toate bancile majore din Romania au lansat sau au sustinut puternic prin campanii de promovare aceste tipuri de carduri", a afirmat Mateescu.

MasterCard Europe continua sa numere cele mai multe carduri de debit emise pe piata locala, mentinandu-si pozitia de lider al pietei. Astfel, la sfarsitul lui 2004, erau peste 2,7 milioane de carduri Maestro, o crestere cu 17,61% fata de aceeasi perioada a anului 2003. Numai pe aceasta marca, volumul tranzactionat, calculat in perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2004, a fost de 3,34 miliarde de dolari.

Evolutia cardurilor de credit sub sigla MasterCard a consemnat o crestere de 58,6% fata de aceeasi perioada a anului 2003, ajungand la 410.000 la sfarsitul anului 2004. Volumul brut al tranzactiilor, calculat in perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2004 a fost de 390 mil dolari.

Numarul total de tranzactii a crescut de asemenea considerabil, in conditiile in care posesorii de carduri MasterCard si Maestro au folosit instrumentele lor de plata pentru a realiza peste 63 de milioane de tranzactii.

In acelasi timp, reteaua locatiilor comerciale care accepta carduri sub cele doua sigle a continuat sa se extinda. Astfel, pentru MasterCard exista in prezent aproape 20.000 de locatii de acceptare, iar cardurile Maestro numara 14.300 de puncte comerciale in care sunt acceptate la plata.

Numarul total al locatiilor comerciale unde sunt acceptate cardurile sub sigla Visa a atins 15.727 unitati la sfarsitul anului 2004, in crestere cu 17,7% fata de 2003.

Cardurile sunt acceptate intr-un numar din ce in ce mai mare de hipermarket-uri si centre comerciale, in magazinele de electrocasnice si electronice, in statiile de benzina sau restaurantele fast-food.

"In 2005 multe dintre proiectele si programele demarate in anii trecuti vor avea rezultate tot mai vizibile. In plus, vom sustine o serie de programe de co-branded ce vor fi initiate anul acesta. Nu in ultimul rand, vom continua, prin intermediul campaniilor derulate impreuna cu bancile membre, sa incurajam posesorii de carduri sa realizeze tranzactii la comercianti, mai ales ca numarul comerciantilor acceptatori creste puternic de la un trimestru la altul", a declarat Denisa Mateescu.

Anul 2004 a insemnat si introducerea sistemului 3DSecure si a solutiei de securizare MasterCard SecureCode, intr-un proiect regional pilot.

Datorita acestuia, posesorii de carduri MasterCard si Maestro au acces si pot face achizitii in magazinele virtuale romanesti, dar si in reteaua comerciantilor virtuali din intreaga lume, in conditii de maxima securitate. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO