Bănci și Asigurări

A zecea operaţiune repo din 2018: BNR a împrumutat băncile cu 5,3 mld. lei

A zecea operaţiune repo din 2018: BNR a împrumutat...

Autor: Mediafax

13.11.2018, 00:00 173
Pentru a opri creşterea indicilor ROBOR şi pentru a echilibra fluxul de lichiditate din piaţa interbancară, BNR a făcut ieri a zecea operaţiune repo din acest an, în valoare de 5,3 mld. lei, a treia cea mai redusă valoare din acest an. Operaţiunea repo reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei. Prin tranzacţia de ieri, BNR a rostogolit operaţiunea de săptămâna trecută, în valoare de 12,3 mld. lei, una dintre cele mai ridicate valori din acest an. În 29 octombrie, BNR a făcut cea mai mare operaţiune repo de după 2001, de când sunt afişate datele pe site-ul instituţiei, de 16,65 mld. lei. 

Ca şi la celelalte nouă operaţiuni repo din 2018, suma atrasă luni de bănci a fost cea oferită de BNR. Dobânda pentru toate cele zece operaţiuni repo a fost de 2,5%, cât este dobânda de politică monetară începând cu 8 mai 2018, iar maturitatea este de 7 zile. Cea mai redusă operaţiune repo din 2018, de 914,2 mil. lei, a fost făcută de BNR la data de 10 septembrie. Œn august 2018, BNR a reluat operaţiunile repo, după opt luni de pauză, pentru a tempera creşterea indicilor ROBOR. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei şi care este stabilită zilnic, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO