Bănci și Asigurări

A zecea zi de apreciere pentru leu

13.07.2005, 19:37 46

Leul a incheiat ieri zece zile consecutive de apreciere fata de euro. Cursul oficial a coborat cu 57 de unitati, pana la 3,5792 lei pentru un euro, cel mai scazut nivel inregistrat de la jumatatea lunii februarie. Comparativ cu inceputul anului, euro este acum cu peste 9% mai slab fata de leu.

Dolarul a inregistrat o depreciere puternica, pierzand 454 de unitati, pana la un curs de 2,9350 lei. Deprecierea sa a fost alimentata de cresterea cotatiilor pe pietele internationale, dupa ce vineri au fost publicate unele date dezamagitoare privind economia americana.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5715/3,5755 lei pentru un euro. Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat usor. Astfel, euro era cotat la inchiderea pietei la 3,5680/3,5720 lei.

"Piata a fost linistita ieri, iar volumele tranzactionate, destul de reduse. Sunt tentat sa cred ca in continuare euro ar putea sa se aprecieze usor, in conditiile in care multi jucatori se tem ca o scadere rapida a cursului va atrage interventia BNR", a apreciat un dealer. Parerile sunt insa impartite in piata, existand si dealeri care se asteapta la o apreciere rapida a leului.

Piata a inregistrat luni un deficit de 17 mil. euro, in conditiile in care cumpararile de valuta de la clienti au coborat la 132 de milioane, in timp ce vanzarile catre acestia au totalizat 149 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut la 89 mil. euro, sub media ultimelor sedinte.

De la inceputul lui iulie, piata a inregistrat insa un excedent mediu zilnic de aproape 4 mil. euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de 149 mil. euro, in medie pe fiecare zi.

Pe piata de la Sibiu, euro a fost cotat pentru scadenta septembrie la 3,6100 lei, insa nu au fost incheiate contracte, datorita asteptarilor divergente privind evolutia cursului ale vanzatorilor si cumparatorilor.

Pentru sfarsitul anului euro este cotat la 3,6000 lei, insa nu au fost inca tranzactionate contracte pentru aceasta scadenta. Aceste cotatii arata ca jucatorii de pe aceasta piata nu se asteapta la intariri semnificative ale leului in urmatoarele luni.

Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat ieri pana la un curs de 1,2166 $/euro. Cotatiile au urcat insa pana la un maxim de 1,22 $/euro. Deprecierea dolarului a survenit dupa publicarea, la sfarsitul saptamanii trecute, a unui raport dezamagitor privind evolutia numarului de locuri de munca nou create in economia americana.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 7% si 8% pe an. Banca centrala nu a organizat ieri licitatie pentru sterilizarea excesului de moneda din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO