Bănci și Asigurări

Actionarii Asiban au terminat evaluarea si cauta cumparator

22.11.2007, 17:24 20

Cele patru banci care si-au scos la vanzare participatiile detinute la compania de asigurari Asiban: BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC, fiecare cu 25%, au finalizat procesul de due-dilligence (audit in vederea vanzarii) al asiguratorului, iar acum asteapta oferte de la potentiali investitori.
"In urmatoarele doua saptamani se asteapta exprimarea interesului din partea potentialilor investitori, carora li se va distribui un memorandum de informare, in baza caruia candidatii vor pregati ofertele initiale de cumparare", au declarat actionarii Asiban.
Ei estimeaza ca vanzarea companiei va fi finalizata in prima parte a anului viitor. Consultantii bancilor in acest proces sunt banca europeana de investitii Rotschild si casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Asiban, unul dintre cei mai mari asiguratori de pe piata, a incheiat primele noua luni ale anului cu afaceri de 445 mil. lei (aproape 135 mil. euro), in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Rezultatele companiei la noua luni depatesc cu 10% nivelul bugetat pentru aceasta perioada, ritm care se va mentine pana la sfarsitul anului", a declarat Dumitru Ceraceanu, directorul general al companiei.
Asigurarile generale reprezinta 82% din totalul primelor brute subscrise de Asiban, iar asigurarile de viata - 18%. Mai mult de jumatate din afacerile companiei provin din asigurari auto: politele Casco au o pondere de 43% in total, iar asigurarile RCA - 14%.
In timp ce ponderea asigurarilor auto a scazut usor, cea a asigurarilor de credite s-a majorat de la 12% in primele trei trimestre ale anului trecut la 15% in prezent. Asiban a platit in primele noua luni daune in valoare de 249 mil. lei (75,5 mil. euro), cu 46% mai mari decat in aceeasi perioada din 2006.
Asiban a obtinut un profit brut de circa 2 mil. euro in aceasta perioada, in conditiile in care in primele noua luni din 2006 societatea inregistra o pierdere de peste 4,2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO