Bănci și Asigurări

Acţionarii BRD au aprobat emisiunea de obligaţiuni de 600 mil. euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

14.04.2011, 23:48 127

Acţionarii BRD, a doua bancă locală după active, au aprobat ieripropunerea conducerii de realizare a unor emisiuni de obligaţiunide 600 mil. euro în următorii doi ani şi distribuirea unuidivi­dend de 0,1796 lei/acţiune din profitul net pe 2010.

Suma totală alocată pentru dividende este de 125 milioane lei(30,5 mil. euro), fiind în scădere cu 36% comparativ cu anultre­cut. Banca a obţinut în 2010 un profit net de 500 mil. lei(circa 120 mil. euro) con­form standardelor locale deconta­bilitate (RAS), ceea ce în­seam­nă că rata de distribuţie adividendelor este de 25%.

BRD a menţinut o rată redusă de distribuţie a pro­fitului net înultimii ani, pentru a-şi consolida indicatorii desolvabilitate.

Cea mai mare parte din suma alocată pentru dividende va ajungeîn conturile francezilor de la Société Générale care deţin peste50% din acţiunile băncii. Cele cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) deţin împreună 22,5% din bancă. BRD este listatăpe Bursa de Valori Bucureşti, preţul actual de tranzacţionare fiindde 15,1 lei/acţiune. Banca are astfel o capitalizare bursieră depeste zece miliarde de lei (2,5 mld. euro)

Totodată, acţionarii au aprobat numirea în funcţia de membri aiconsiliului de administraţie a lui Bernardo Sanchez Incera şi AnneMarion-Bouchacourt. Incera, 51 de ani, a ocupat până acum funcţiade membru provizoriu în CA al BRD, în timp ce Bouchacourt îlînlocuieşte pe Aurelian Dochia. Bouchacourt, 53 de ani, lu­creazăîn cadrul Société Générale din 2004.

Ceilalţi opt membri ai consiliului de ad­mi­nis­traţie - PetreBunescu, Sorin Popa, Didier Alix, Jean-Louis Mattei, BogdanBalta­zar, Dumitru Popescu, Ma­rian Coclitu şi Ioan Cu­zaman - aufost realeşi pentru un nou mandat. Pre­şe­dintele consi­liu­lui dead­ministraţie este Guy Poupet, care cumu­lează şi postul dedirector general. AGA a dezbătut şi aprobat situaţiile financiarepe anul trecut, bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2011, precumşi remu­nera­ţiile mem­brilor consi­liului de administraţie.Audi­tor finan­ciar pentru 2011 a fost numit Deloitte.

La şedinţa de ieri au fost prezenţi acţionari reprezentând 83,8%din capitalul social al băncii.

Profitul BRD a scăzut cu 36% în RAS anul trecut, la 500 milioanelei, dar banca a obţinut totuşi cel mai mare rezultat net dintreinstituţiile de credit locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO