Bănci și Asigurări

Actiunile Erste si Raiffeisen, la minimuri istorice pe Bursa de la Viena

27.10.2008, 17:58 54

Pretul actiunilor Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a scazut ieri cu 10%, ajungand la 16 euro, nivel care reprezinta un minim istoric pentru ultimii cinci ani, in timp ce Raiffeisen International, actionarul majoritar al Raiffeisen Bank Romania, a pierdut 17,42%, pana la 21,47 euro - pret care reprezinta cel mai mic nivel atins de la listarea grupului bancar.

In total, de la inceputul anului, Raiffeisen a pierdut aproape 80% din pretul actiunilor, iar pretul actiunii Erste a cazut cu circa 66%.
Declinul abrupt este explicat de analisti prin expunerea masiva a celor doua grupuri bancare pe Europa Centrala si de Est, expunere considerata tot mai riscanta in contextul problemelor cu care se confrunta Ucraina si Ungaria - tari care au apelat la ajutorul financiar al FMI. Raiffeisen International a cumparat anul trecut a doua mare banca din Ucraina - Bank Aval. De asemenea, ambele grupuri sunt prezente in Ungaria: Raiffeisen - locul cinci, Erste - locul sase.
In aceste conditii, analistii bancii germane Deutsche Bank au retras ieri recomandarea de cumparare pentru actiunile Raiffeisen International si au redus tinta de pret pentru urmatoarele douasprezece luni de la 93 la 30 de euro. Ei invoca drept argumente incetinirea economica si riscurile marite anticipate pentru pietele din Europa Centrala si de Est si din tarile membre ale Comunitatii Statelor Independente.
In acelasi timp, Deutsche Bank a redus tinta de pret pentru Erste de la 31 la 21 de euro, pastrand recomandarea neutra pentru investitori. Si in acest caz invoca o anumita crestere a incertitudinii economice in unele tari din Europa de Est ca urmare a crizei internationale.
Scaderea pretului actiunilor Raiffeisen International si Erste Bank a continuat in ultima luna in ciuda faptului ca ambele banci au anuntat ca vor continua sa inregistreze profituri solide. Raiffeisen si-a mentinut estimarea de profit net anual de un miliard de euro, iar Erste preconizeaza o crestere de profit cu 50% fata de anul precedent. Desi nu au anticipat pierderi asemenea unor mari grupuri bancare din Vest, cele doua banci austriece inregistreaza caderi mai mari la bursa din cauza perceptiei de risc crescute fata de pietele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO