Bănci și Asigurări

Adamescu redeschide razboiul la Ardaf: da in judecata Generali PPF si CNVM

Adamescu redeschide razboiul la Ardaf: da in judecata Generali PPF si CNVM
21.04.2010, 23:08 55

Omul de afaceri Dan Adamescu, actionar minoritar la compania deasigurari Ardaf, se lupta din nou pentru a obtine un pret mai marepentru actiunile sale si intentioneaza sa dea in judecata GeneraliPPF, actionarul majoritar al asiguratorului, si Comisia Nationala aValorilor Mobiliare in cazul in care procesul de retragere aactionarilor minoritari din companie nu este suspendat. Mizaconflictului de la Ardaf nu este insa foarte mare, Adamescu avand oparticipatie de sub 1%, care la pretul oferit de Generali PPFvaloreaza mai putin de 1 mil. lei.

Adamescu detine actiuni la Ardaf prin intermediul Nova Trade. Deasemenea, el este actionarul majoritar al companiei de asigurariAstra (70%), care, la randul ei, detine 16% din compania GeneraliAsigurari. Adamescu este cel mai mare si unul dintre putiniiinvestitori locali din industria asigurarilor.

"Nova Trade va actiona in instanta in solidar Generali PPF siCNVM pentru modul in care a fost desfasurata procedura desqueeze-out (retragere a actionarilor minoritari - n. red.) lacompania de asigurari Ardaf daca CNVM nu decide suspendareaprocedurii. In calitate de actionar minoritar, Nova Trade seconsidera prejudiciata ca urmare a nerespectarii procedurilor si ainformarii incomplete din partea actionarului majoritar GeneraliPPF, dar si a lipsei de reactie din partea Comisiei Nationale aValorilor Mobiliare", au declarat ieri oficialii Nova Trade.

Pe de alta parte, oficialii Generali PPF afirma ca masurileluate de Nova Trade reprezinta un abuz.

Procedura de retragere a actionarilor li se aplica minoritarilorcare nu si-au vandut pachetele de actiuni in cadrul ofertei publicede preluare lansate de actionarul majoritar, in cazul in caremajoritarul - in acest caz Generali PPF - detine cel putin 95% dinactiuni.

De altfel, razboiul dintre Adamescu si Generali PPF a inceput dela oferta publica lansata in vara trecuta. Pretul oferit a fost de0,11 lei/actiune, iar Nova Trade nu si-a vandut participatia,cerand un pret mai mare. Acelasi pret este aplicat si acum, inprocesul de squeeze-out.

"Noi avem un proces prin care am solicitat CNVM suspendareaderularii ofertei publice, care este pe rol la Curtea de SpelBucuresti. Ideea principala pentru care am atacat oferta publicaeste pretul, care este mai mic decat un pret corect", afirmaCristian Dutescu, avocatul Nova Trade.

El sustine ca Generali PPF a declarat o data a preluarii Ardafmai tarzie decat cea reala, pentru a le oferi actionarilorminoritari un pret mai mic in cadrul ofertei publice.

"Au preluat compania in ianuarie 2008 si au facut public acestlucru in februarie, beneficiind de caderea pretului de pe piata.Din acest motiv au amanat momentul depunerii documentatiei laCNVM", explica Dutescu.

Dupa preluarea companiei, Generali PPF a realizat trei majoraride capital, la care Nova Trade a participat, potrivit grupului."Proiectul de retragere a actionarilor minoritari a fost facut indecembrie 2009, dar nu a tinut cont de majorarea de capital diniunie 2009. In acest fel, ramanem cu o parte din actiuni inportofoliu, care nu sunt cumparate de actionarul majoritar. Estenelegal", mai spune avocatul Nova Trade.

Pe de alta parte, Generali PPF afirma ca si-a indeplinit toateobligatiile legale si ca orice contestatie in acest sens estenejustificata.

"In ceea ce priveste majorarile de capital de la Ardaf, putemspune ca proportiile actionarilor au fost pastrate si ca niciunactionar nu a avut de suferit", afirma oficialii Generali PPF.

Ardaf a fost pana in 2006 una dintre cele mai mari companii dinpiata asigurarilor.

In 2006 compania a inceput sa se confrunte cu problemefinanciare si a fost plasata de Comisia de Supraveghere aAsigurarilor in administrare speciala. De atunci, compania ainregistrat o pierdere de peste 100 mil. euro si scaderi aleafacerilor. Generali PPF a achizitionat societatea la inceputul lui2008 de la fondul PPF Investments.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO