Bănci și Asigurări

Adamescu spera sa asigure din nou flota Romavia

20.10.2009, 23:20 86

Astra Asigurari, cea mai mare companie din piata asigurarilor deaviatie, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, va intra sianul acesta in competitie pentru asigurarea operatorului aerianRomavia in 2010-2011, valoarea contractului fiind de peste unmilion de dolari.

Licitatia pentru asigurarea flotei Romavia va avea loc lasfarsitul lunii noiembrie. La inceputul acestui an Astra a castigatlicitatia pentru asigurarea operatorului aerian in 2009, dupa ce afost singura companie care a depus o oferta, prima incasata fiindde 1,2 milioane de dolari.

"Polita expira in decembrie si vom depune din nou o oferta", adeclarat Radu Mustatea, directorul general al Astra, companie cuafaceri de 177 mil. euro in 2008, numarul trei pe piata deasigurari generale.

Astra mai are in portofoliu clienti mari din aviatie, cum ar fiTarom si Blue Air, care se numara printre cele mai mari conturi dinpiata asigurarilor. Contractul cu Tarom, din care Astra a incasat3,5 milioane de dolari, expira in primavara anului viitor, iar celcu Blue Air in decembrie anul acesta.

"Toate aceste contracte sunt de tip fronting, le cedam total inreasigurare, pentru ca nu poti pastra aceste sume asigurate imense.Avantajul nostru este ca incasam comisionul de fronting si ca leputem vinde acestor clienti si alte produse de asigurare", explicaMustatea.

Frontingul este o procedura prin care un asigurator incheie opolita si trece apoi intregul risc unui reasigurator in schimbulunui comision.

Romavia detine cinci aeronave: un Boeing 707, doua BAC 1-11 sidoua BAE 146-200. Compania a fost infiintata in 1991, se afla insubordinea Ministerului Apararii Nationale si executa, printrealtele, zboruri pentru Presedintie, Guvern si Parlament, dar sizboruri comerciale catre Tel Aviv (Israel) si Perugia (Italia).

In decembrie 2008 Astra a platit Romavia o dauna de 4,2 milioanede euro pentru un avion avariat la inceputul anului trecut. Suma afost acoperita integral de reasigurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO