Bănci și Asigurări

Adevărul despre piaţa creditului: Creditele curate de-abia ajung la 40 de miliarde de euro

Adevărul despre piaţa creditului: Creditele curate...

Autor: Razvan Voican

29.11.2013, 20:08 2069

Într-un sector bancar în care peste o cincime din credite au restanţe mai mari de trei luni, discuţia despre cote de piaţă după stocul total de credite sau după activele bilanţiere devine foarte relativă şi probabil că va veni un moment al adevărului în care să fie dat la o parte balastul, iar clasamentele să se rescrie.

Practic, din 50 de miliarde de euro cât însumează creditul privat din România, aproape 22% reprezintă credite neperformante, adică pentru care nu s-au mai încasat rate de mai mult de 90 de zile, dar în foarte multe cazuri întârzierile depăşesc un an atât pe segmentul corporate, cât şi în retail.

Băncile nu se grăbesc să faţă curăţenie din mai multe motive Ð de la reglementările considerate neprietenoase, la absenţa unei pieţe de valorificare, respectiv la preţurile foarte mici, până la teama de imaginea creată de o contracţie rapidă a bilanţului.

„În România nu există ca în SUA o piaţă secundară a colateralului. Execuţi o garanţie şi n-ai cui să vinzi activul. Apoi, fiecare credit neperformant are un provizion ataşat. Dacă vrei să faci curăţenie în portofoliu dai tot colateralul la zero, dar îţi trebuie bani de-acasă pentru a susţine gradul de acoperire. Este greu să faci o curăţenie rapidă atât timp cât nu există interes la cumpărare“, comentează Cristian Sporiş, vicepreşedinte executiv pe divizia corporaţii a Raiffeisen.

El spune că băncile ţin creditele proaste în bilanţuri şi ca să arate cotă de piaţă, dar de fapt acestea nu reprezintă cotă de piaţă adevărată. „În cel mai bun caz se recuperează 35-40% din aceste creanţe. Dacă dăm la o parte neperformantele vorbim despre un credit neguvernamental curat de aproximativ 40 mld. euro.“

Raiffeisen se numără printre puţinele bănci care continuă să raporteze rate ale creditelor neperformante cu mult sub media pieţei. La jumătatea anului ponderea acestora se situa la numai 8%, potrivit datelor publicate local.

„Excluzând neperformantele de la nivelul sistemului, cota noastră de piaţă pe bancă se apropie de 10%, iar pe segmentul corporate chiar trece de 10%.

Anul acesta am putea atinge o creştere de două cifre a portofoliului de credite pentru companii, aşa că sigur ne-am crescut cota de piaţă pe finanţările corporate“, afirmă Sporiş.

Fostul trezorier spune că ierarhia cotelor de piaţă după active este foarte relativă pentru că mai ales în ziua de azi un volum mare de active nu înseamnă neapărat credite mari şi respectiv business mult.

„Un trezorier poate ridica foarte simplu cota de piaţă a băncii lui după active dacă la sfârşit de trimestru cumpără titluri de stat şi apoi face repo la BNR. Cota se poate face imediat din trezorerie.“

Sporiş susţine că Raiffeisen nu aleargă să împartă riscul cu alte bănci când vine vorba de acordarea unei finanţări mai mari. „100 mil. euro nu reprezintă o problemă pentru a finanţa un client bun. Nu suntem disperaţi să împărţim riscul cu alte bănci pentru că avem lichiditate şi capital suficient.“

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO