Bănci și Asigurări

Ahciarliu, ALB: Piata leasingului va creste cu 50% in urmatorii ani

18.09.2007, 15:29 24

Piata leasingului isi va mentine ritmul de crestere de 50-55% si in urmatorii ani, cea mai rapida evolutie urmand sa se inregistreze pe segmentul leasingului imobliliar, potrivit secretarului general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), Adriana Ahciarliu.
Anul trecut, finantarile acordate de companiile de leasing au fost de 3,26 miliarde de euro, iar in acest an ar putea ajunge la 4,6 miliarde de euro.
"Estimarile ALB si cele ale Leaseurope (federatia asociatiilor companiilor de leasing din Europa - n. red.) arata ca Romania este tara cu cel mai mare potential de dezvoltare in domeniul leasingului imobiliar, pentru ca exista o cerere foarte mare de finantare din acest sector", afirma Ahciarliu.
Daca in 2003 leasingul imobiliar reprezenta mai putin de 1% din totalul pietei, la sfarsitul primului semestru al acestui an ponderea finantarilor pentru sectorul imobiliar era de 7%, iar in 2008 ALB estimeaza ca aceasta va ajunge la 10%.
Cea mai mare parte din aceste finantari sunt destinate constructiei de spatii de birouri - 54%, restul fiind utilizate pentru constructia de spatii comerciale - 34% si dezvoltarea de proiecte rezidentiale - 12%.
"Ponderea leasingului imobiliar va creste in detrimentul finantarilor pentru autoturisme, care cresc de la un an la altul, dar numai ca volum, nu si ca procent din piata. In anii urmatori, zona auto se va transfera in mare parte catre leasingul operational, care ofera servicii complete de management al flotelor", explica secretarul general al ALB.
Un alt sector al pietei de leasing care va continua sa se dezvolte rapid este leasingul pentru echipamente, care are acum o pondere de circa 25% in totalul finantarilor acordate.
"Aceasta nisa se va dezvolta in paralel cu dezvoltarea diverselor sectoare ale economiei. De exemplu, la dezvoltarile imobiliare este nevoie de echipamente, achizitia carora poate fi finantata prin leasing", considera Ahciarliu.
Doua treimi din finantarile pentru echipamente sunt destinate sectorului de constructii, iar restul sunt folosite pentru echipamente IT, agricole sau medicale.
In prezent, piata leasingului este concentrata la nivelul societatilor afiliate bancilor, care acorda aproximativ 65% din totalul finantarilor.
"Ne asteptam ca aceasta concentrare sa ajunga la 80% in urmatorii 2-3 ani. Acesta va fi un efect direct al normelor BNR, care cer o adecvare a capitalului in raport cu valoarea finantarilor acordate", explica secretarul general al ALB.
Practic, companiile care nu au o sustinere financiara puternica din partea actionarilor isi vor pastra afacerile la un nivel redus.
In primul semestru, companiile de leasing au finantat active totale de circa 2,17 miliarde de euro, in crestere cu 46% fata de aceeasi perioada din 2006.
Finantarile pentru autoturisme au reprezentat 71% din total, 22% au fost finantari pentru echipamente industriale, iar 7% - pentru sectorul imobiliar.
In cazul achizitiilor auto, automobilele reprezinta 54% (796 mil. euro) din finantarile acordate, vehiculele comerciale - 43% (633 mil. euro), restul vehiculelor acoperind diferenta de 3%. Societatile de leasing ale bancilor au reprezentat in prima jumatate a anului 65% din piata locala de leasing, companiile independente au acordat 26% din finantari, iar cele captive (afiliate unor producatori sau importatori auto) - 9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO