Bănci și Asigurări

AIG: Asigurarile pentru manageri, 20 de mil. euro in 5 ani

AIG: Asigurarile pentru manageri, 20 de mil. euro in 5 ani

Mihai Lucanu, directorul diviziei de Asigurari de Raspundere Civila la AIG Romania: "Modificarea legislativa din aceasta vara, care a introdus posibilitatea ca polita sa fie incheiata pe firma, a dus la o crestere de patru ori a volumului de cereri pentru acest tip de polite."

17.10.2007, 20:01 256

Piata asigurarilor de raspundere profesionala pentru manageri va ajunge la 20 de milioane de euro in urmatorii cinci ani, cele mai interesate de acest tip de polita fiind companiile listate la Bursa si cele cu capital autohton, considera reprezentantii AIG Romania, filiala locala de asigurari generale a celui mai mare grup de servicii financiare din lume, American International Group.
Piata asigurarilor de raspundere profesionala a managerilor este foarte putin dezvoltata in prezent, in conditiile in care multe companii incheie astfel de polite doar pentru ca sunt obligate de legea societatilor comerciale, pentru sume asigurate foarte mici.
"Societatile cu capital romanesc nu au acordat atentie acestui tip de polita pana anul trecut, cand a fost introdusa obligativitatea asigurarii de raspundere profesionala pentru manageri", spune Catalin Baiculescu, partener la casa de avocatura Musat&Asociatii.
Polita de raspundere a managerilor (polita D&O-Directors & Officers Liability) acopera pierderile financiare cauzate de administratori si directori executivi actionarilor, investitorilor, angajatilor si altor terti ca urmare a greselilor si neglijentei in procesul de conducere a companiei.
"Piata asigurarilor de raspundere profesionala a managerilor va atinge aproximativ 15-20 de milioane de euro peste cinci ani", a estimat Mihai Lucanu, directorul diviziei de Asigurari de Raspundere Civila la AIG Romania, accentuand ca refuzul Registrului Comertului de a inregistra noii administratori ai companiilor daca nu prezinta dovada incheierii unei asigurari de raspundere profesionala va contribui la dezvoltarea industriei.
Odata cu introducerea obligativitatii la sfarsitul anului trecut, majoritatea companiilor locale au preferat sa incheie formal acest tip de asigurari, cu limite de despagubire reduse, de pana la 5.000 de euro, in conditiile in care limita recomandata de asiguratori este de 1 milion de euro.
In general, sume asigurate mari pentru politele D&O au subsidiarele locale ale companiilor internationale.
In ultimii zece ani, AIG Romania a subscris prime brute de aproape 10 milioane de euro din asigurari pentru manageri. In acest interval, asiguratorul nu a platit nicio dauna pentru clientii asigurati.
Alaturi de AIG Romania, printre companiile care activeaza pe piata asigurarilor de raspundere civila se numara BT Asigurari, Asirom sau Allianz Tiriac.
"Rata de crestere anuala a fost de 50% pentru primele subscrise pe segmentul asigurarilor de raspundere pentru manageri. Modificarea legislativa din aceasta vara, care a introdus posibilitatea ca polita sa fie incheiata pe firma, a dus insa la o crestere de patru ori a volumului de cereri pentru acest tip de polite", spune Lucanu. Directivele Uniunii Europene legate de guvernanta corporativa alaturi de practica internationala a investitorilor straini vor da un imbold companiilor locale sa adere la sitemul de asigurari de raspundere profesionala a managerilor, potrivit reprezentantilor AIG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO