Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac: Vrem 30% din pensiile obligatorii

Allianz-Tiriac: Vrem 30% din pensiile obligatorii

Crinu Andanut, CEO Allianz-Tiriac Pensii Private

12.09.2007, 17:26 36

Allianz-Tiriac Pensii Private vizeaza atragerea a 30% din clientii pensiilor private obligatorii (pilonul II) si administrarea de active de 60 mil. euro la finele anului viitor.
Compania se numara printre cei 14 administratori de pensii private obligatorii (pilonul II) aliniati deocamdata la startul sistemului, programat oficial pentru 17 septembrie. La o estimare de piata de circa 3 milioane de clienti care ar putea adera la un fond de pensii private obligatorii, 30% inseamna aproape un milion de clienti. Tinte la fel de ambitioase au si ING, Aviva sau BCR.
"Estimam ca vom atrage peste 30% din participantii la pensiile obligatorii", spune Crinu Andanut, CEO Allianz-Tiriac Pensii Private. Societatea a investit peste 4 milioane de euro in campania de promovare a pensiilor private, atat obligatorii (pilonul II), cat si facultative (pilonul III), a afirmat Andanut.
Compania a primit unda verde pentru forta proprie de vanzare de aproape 20.000 de agenti de marketing si a anuntat ca va folosi si parteneriate cu cinci brokeri de pensii, care vor aduce o forta de vanzare aditionala de 50.000 de agenti.
Principala problema a startului sistemului pensiilor obligatorii, spune Andanut, este procedura de validare intarziata a participantilor. Conform legii, fiecare participant la pensiile obligatorii trebuie sa semneze un singur act de aderare cu un singur fond. Cei care semneaza mai mult de un act au toate sansele sa ajunga in procedura de redistribuire automata, de catre un sistem informatic, adica "loteria" desfasurata dupa 17 ianuarie 2008.
Legislatia actuala prevede ca fiecare client care a semnat primul act de aderare este inregistrat in sistem si primeste o validare temporara.
Daca acelasi client este semnat ulterior de un alt agent al altei companii de administrare, el este invalidat si trimis la redistributie. Astfel, niciunul dintre administratorii care au semnat cu respectivul client nu este sigur ca il poate pastra, desi ambii platesc comisionul agentului de vanzare. Validarea definitiva este data abia dupa 17 ianuarie, cand se termina campania initiala.
"Din acest motiv, legislatia trebuie schimbata, iar validarea definitiva trebuie data mai repede", considera Andanut. Majoritatea administratorilor de pensii obligatorii au cerut aceasta schimbare de legislatie, care este in lucru la Comisia de Pensii Private (CSSPP).
Andanut estimeaza ca marea majoritate a celor trei milioane de clienti potentiali ai pensiilor obligatorii vor fi contactati si posibil semnati de agentii de vanzare inca din prima luna, apoi va creste numarul de clienti cu mai multe acte semnate. Acestia ar putea reprezenta intre 30% si 50% din numarul total de clienti, daca legislatia privind validarea nu este schimbata, spune el.
Dupa ce se va termina campania de aderare initiala de patru luni, urmatoarea problema ar putea fi sistemul de colectare a contributiilor, a carui functionare este inca incerta, afirma seful Allianz-Tiriac Pensii Private.
"Noi speram sa administram active de 60 de milioane de euro la sfarsitul anului viitor, dar asta depinde si de sistemul de colectare a contributiilor. Acest sistem de colectare nu este astazi setat, nu stim cum arata si cum lucreaza", a afirmat el. "De aceea, nu ne putem astepta ca din martie sa inceapa sa curga contributiile", a declarat el.
In perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008, toti angajatii sub 35 de ani sunt obligati sa isi aleaga un fond privat de pensii, iar cei cu varsta intre 35 si 45 de ani au optiunea de a alege, fara sa fie obligati.


KD, autorizata la pensiile obligatorii
KD Fond de Pensii, societatea constituita de compania de asigurare de viata KD Life, a devenit ieri al 14-lea administrator de pensii obligatorii autorizat de CSSPP. De asemenea, Comisia a autorizat si fondul de pensii obligatorii al Bancpost, al 13-lea fond aparut pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO