Bănci și Asigurări

Alpha Bank: 10 unitati pe an pana in 2007

01.07.2005, 18:35 12

Romania si Bulgaria raman zonele cheie de expansiune ale grupului elen Alpha Bank, fiind planificata deschiderea a inca 10, respectiv 15 unitati pana la sfarsitul acestui an, a anuntat banca elena.

Acest ritm de extindere a retelelor teritoriale ar urma sa fie mentinut pana in 2007, pentru ca banca sa fie in masura sa profite de oportunitatile pe care dezvoltarea retailului le ofera pe cele doua piete.

In primul trimestru al acestui an, Alpha Bank Romania a inregistrat o diminuare semnificativa a cotei de piata, ajungand, potrivit datelor BNR, la 2,96% din totalul activelor sistemului bancar, fata de 3,18% la sfarsitul anului trecut. Activele Alpha au crescut mai incet decat piata si in cursul anului 2004, cota sa ingustandu-se de la 3,3% la 3,18%.

In aceste conditii, pozitia sa in clasamentul bancar a ajuns sa fie amenintata direct de Banca Romaneasca, filiala a celui mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece, care a atins dupa cinci luni din acest an o cota de piata de 2,49%, pe seama unei cresteri agresive a creditarii.

La sfarsitul trimestrului I 2005, Alpha Bank avea active de peste 790 milioane de euro, potrivit datelor raportate la banca centrala.

Alpha Bank Romania a obtinut, anul trecut, un profit net de 16,4 mil. euro, de 3,3 ori mai ridicat decat cel inregistrat in 2003. Numarul sucursalelor Alpha Bank a ajuns la 21, dupa ce banca a inaugurat, in primavara, inca doua unitati in Bucuresti.

Planul de expansiune vizeaza in special capitala, continuand apoi in principalele orase. De asemenea, Alpha Bank se concentreaza pe dezvoltarea retelei de ATM-uri, a serviciilor de Internet banking si telebanking. Strategia grupului se bazeaza pe crestere organica, in conditii de profitabilitate, achizitiile pe piata romaneasca fiind practic excluse.

Oficialii bancii grecesti considera ca aceasta regiune are un potential de dezvoltare deosebit, ca urmare a extinderii Uniunii Europene, ceea ce va conduce, in scurt timp, la o crestere accelerata a cererii de produse si servicii financiare.

In primul trimestru al acestui an, profitul brut inregistrat de Alpha Bank in Europa de Sud-Est a fost de 11,1 mil. euro, fata de 6,4 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Alpha Bank are in vedere majorarea contributiei filialelor din sud-estul Europei in profitul consolidat al grupului la 20% pana in 2007, fata de 9% in prezent, prin dezvoltarea retelei din Romania si Bulgaria, precum si prin activarea bancii sarbe Jubanka, recent preluate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO