Bănci și Asigurări

Alpha Bank a castigat 15 mil. euro in sase luni

Alpha Bank a castigat 15 mil. euro in sase luni

Banca se pregateste sa vanda mai multe credite de consum, dupa ce si-a consolidat portofoliul de ipotecare

31.07.2006, 18:06 17

Alpha Bank Romania a obtinut in primul semestru un profit net de 15,1 milioane de euro, in crestere cu 22% fata de semestrul I din 2005, potrivit datelor publicate de banca.
La sfarsitul lunii iunie, banca avea active in valoare de 1,7 miliarde euro, mai mari cu aproape 28% fata de sfarsitul anului trecut. Dintre acestea, 810 milioane de euro reprezentau portofoliul de credite acordate clientelei. Conform datelor publicate de banca-mama la Atena, creditele pentru companii insumau peste 700 de milioane de euro, a doua pozitie ca pondere fiind detinuta de creditele ipotecar, cu un sold de peste 80 de milioane de euro. In timp ce creditele ipotecare au crescut cu circa 70% fata de jumatatea lui 2005, soldul creditelor de consum s-a majorat cu numai aproximativ 1,1 milioane de euro.
De cealalta parte a bilantului, depozitele au urcat cu 67% in perioada iunie 2005-iunie 2006, ajungand la 711 milioane de euro.
Radu Ghetea, prim-vicepresedinte executiv al bancii, afirma ca doua linii strategice de business sunt investitiile in proiecte de real estate, atat pentru finantarea developerilor, cat si a clientilor acestora, precum si creditele de consum. De altfel, unul dintre proiectele anuntate de banca-mama pentru perioada urmatoare este tocmai emiterea de carduri de credit sub sigla MasterCard. Deocamdata, Alpha Bank Romania are in portofoliu numai carduri de credit si de debit emise sub sigla Visa.
Incepand din 2001, Alpha Bank a promovat in mod deosebit oferta sa de credit ipotecar, fiind printre primele banci care au contribuit la formarea unui segment de piata, mai recent lansandu-se si pe zona proiectelor imobiliare.
Banca-mama indica drept obiectiv de crestere pentru 2008 majorarea soldului total de credite pana la echivalentul a 2,5 miliarde de euro. De asemenea, planurile de continuare a cresterii organice in urmatorii doi ani tintesc extinderea retelei teritoriale pana la 150 de unitati, in conditiile in care anul acestea ar urma sa creasca de la 45 in prezent, la 70, la sfarsitul lui decembrie. La 30 iunie, Alpha Bank avea peste 1.000 de angajati.
Potrivit reprezentantilor bancii, Alpha Bank detinea, la jumatatea acestui an, o cota de circa 4% din piata bancara evaluata dupa active. Conform datelor BNR, banca inregistra la sfarsitul trimestrului I o cota de 3,8%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale fata de 2005. Atena a stabilit drept obiectiv atingerea unei cote de piata de 8% in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO