Bănci și Asigurări

Alpha Bank a facut profit de 20 mil. euro la noua luni

02.11.2005, 18:25 12

Alpha Bank a obtinut in primele trei trimestre un profit net de 20,5 milioane de euro, respectiv mai mult decat in tot anul trecut.

Activele bancii au depasit la sfarsitul lui septembrie pragul de un milliard de euro, in timp ce soldul total al creditelor acordate este de aproximativ 700 mil. euro. Dintre acestea, mai putin de 10% au fost acordate clientilor individuali. Banca a anuntat insa recent planuri ambitioase de expansiune, vizand inclusiv extinderea rapida a retelei pana la 150 de unitati in 2008, conditii in care volumul operatiunilor cu clienti persoane fizice va crestere.

La jumatatea acestui an, Alpha Bank alunecase pe pozitia a zecea in clasamentul activelor din sistemul bancar, cu o cota de piata de 3,2%, fiind intrecuta de Banca Transilvania, care a urcat la o cota de 3,4%.

Luna trecuta, Alpha a anuntat majorarea fondurilor proprii cu 126 de mil. euro, pana la 240 mil. euro, prin majorarea capitalului cu 66 mil. euro si contractarea unui imprumut de la banca mama de 60 mil. euro. Desi majoritatea bancilor au anuntat pentru primele noua luni rezultate bune, bancherii sustin ca piata este puternic concurentiala si nu lasa loc pentru marje de castig exagerate.

Radu Ghetea, prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank, spune ca marjele de dobanda nu sunt foarte mari, nici in cazul finantarilor, respectiv al economisirii la lei.

"Diferentialul intre dobanda activa, respectiv pasiva pentru o banca se situeaza in jurul nivelului 6%, daca luam in considerare un nivel al rentabilitatii capitalurilor de 8%, adica doar pentru acoperirea inflatiei", a declarat Ghetea in cadrul conferintei EU-COFILE organizata de Alpha Bank in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor si BNR.

El spune ca in conditiile actuale de piata o banca poate obtine din plasarea activelor un castig de sub 12%, in timp ce cheltuielile cu atragerea de resurse in moneda locala se apropie de 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO