Bănci și Asigurări

Alpha Bank are 72 mil. lei de la BERD pentru orase mici

25.11.2005, 20:39 19

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a deschis ieri in premiera o linie de credit in lei, in valoare de 72,2 milioane lei (circa 20 mil. euro), bani pe care Alpha Bank i-a obtinut pentru a credita la randul sau proiecte de investitii ale municipalitatilor mici, cu mai putin de 150.000 de locuitori.

Imprumutul are o maturitate de 15 ani si va putea fi utilizat pentru finantari cu scadente similare.

Sumele vor putea fi atrase pentru proiecte de reabilitare, dezvoltare sau modernizare, in domeniul mediului, infrastructurii de canalizare si transporturi sau administrarii financiare.

Creditul este oferit ca parte a Facilitatii de finantare a municipalitatilor, in valoare de 175 de milioane de euro, sustinut de BERD si Uniunea Europeana.

Fiecare municipalitate va putea atrage intre 150.000 lei si 4 milioane lei, beneficiind de o perioada de gratie de 2 ani. De asemenea, proiectul beneficiaza de consultanta acoperita din fonduri Phare. Asistenta tehnica pentru o municipalitate nu poate depasi 25.000 de euro.

BERD considera ca orasele mici nu sunt inca servite de banci, mai ales cu finantari pe termene mai lungi.

"Creditarea municipalitatilor creste repede, insa resursele disponibile pe plan local pentru acest sector sunt foarte limitate. Finantarea pe care o acordam prin Alpha Bank ar trebui sa demonstreze altor banci beneficiile creditarii cu succes a localitatilor mici, stabile din punct de vedere financiar", spune Jean-Marc Peterschmitt, director al BERD la divizia pentru credite acordate bancilor.

Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat ca municipalitatile vor avea nevoie de bani pentru cofinantarea fondurilor structurale si de preaderare, creditele bancare fiind o solutie in conditiile bugetelor restranse.

Piata finantarii municipalitatilor tinde sa devina tot mai disputata de banci, avand in vedere nevoile uriase de bani pentru investitii in infrastructura locala, precum si profilul de risc acceptabil.

Deocamdata, BCR acordat cele mai multe credite in domeniu, atat directe, cat si prin subscrierea de obligatiuni municipale, insa interesul este in crestere, atragand inclusiv atentia unor jucatori din afara, cum este Dexia Bank, care a si infiintat in vara un birou specializat.

La 30 septembrie 2005, volumul finantarilor acordate de BERD in Romania ajungea la 2,8 miliarde de euro, sub forma a 96 de proiecte.

In anii trecuti, Alpha Bank a mai beneficiat de linii de credit pentru intreprinderi mici si mijlocii, in valoare totala de 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO