Bănci și Asigurări

Alpha Bank are in plan sa ajunga la 300 de unitati in 2010

Alpha Bank are in plan sa ajunga la 300 de unitati in 2010

Sergiu Oprescu

23.04.2007, 18:55 15

Grecii de la Alpha Bank au anuntat planuri agresive de expansiune pe piata locala, reteaua teritoriala urmand sa ajunga la 300 de unitati pana la sfarsitul lui 2010, fata de 70, cate erau operationale la sfarsitul anului trecut.
Managementul Alpha Bank a prezentat vinerea trecuta la Bucuresti planul de dezvoltare al bancii pana in 2010. Potrivit acestor previziuni, filiala locala a celui mai mare grup financiar elen ar trebui sa ajunga la o cota de 9% pe piata creditelor, operand 5% din sucursalele din sistemul bancar romanesc. La sfarsitul anului trecut, Alpha Bank Romania avea o cota de 4% pe segmentul de creditare, operand 1,5% din sucursale.
"Datorita conditiilor de capitalizare pentru creditarea in valuta, care au existat in piata pana la sfarsitul anului trecut, noi suntem supracapitalizati. Problema este acum utilizarea eficienta a acestor capitaluri pentru extindere", a declarat pentru ZF Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania. Astfel, anul acesta nu este planificata atragerea unor fonduri suplimentare de la banca mama.
Banca avea la sfarsitul anului trecut capitaluri proprii de peste 217 milioane de euro, conditii in care indicatorul de adecvare a capitalului (calculat dupa metodologia BNR) era de putin peste 25%, fata de un nivel minim de pana la 12% (impus pana anul trecut).
Oprescu este conservator in ce priveste evolutia profitabilitatii bancii in 2007, avand in vedere planurile agresive de expansiune. Pana cand cele 40 de unitati deschise anul trecut vor intra pe profit, acestea vor influenta in special pe zona de costuri operationale, adaugandu-se astfel celor 55 de deschideri de unitati programate pentru anul acesta.
"Sper sa obtinem un profit la nivelul anului 2006. Nu ne-ar suprinde totusi sa fie usor mai mic", a aratat Oprescu. Anul trecut banca a obtinut un profit de 25,9 milioane de euro, marginal mai mare decat cel din 2005. Exprimat in lei, profitul net a inregistrat insa o scadere cu 7%.
Seful Alpha Bank noteaza insa ca evolutia profitului va fi influentata si de cat de rapid vor creste afacerile, o evolutie favorabila putand sa alimenteze castiguri mai mari.
In primul trimestru, Alpha Bank a reusit sa-si extinda portofoliul de credite cu 36%, pana la 1,49 miliarde de euro. Cu acest salt, creditele acordate de Alpha Bank sunt acum duble fata de nivelul inregistrat in martie anul trecut.
Planurile prezentate de grup indica un ritm anual de crestere mediu de 55% pentru credite, in perioada 2007-2010.
Creditele acordate clientilor individuali au inregistrat o crestere cu 21% in primele trei luni ale anului, urcand la 256 de milioane de euro. Nivelul este cu 80% mai mare decat cel inregistrat in martie anul trecut, in conditiile in care finantarile pe segmentul imobiliar au marcat aproape o dublare, pana la 141 de milioane de euro.
Oprescu spune ca target-ul privind cota de piata a bancii pentru anul acesta a fost majorat usor, pana la 5,2%-5,3% din activele din sistem. Dupa primele trei luni ale anului, Alpha Bank estimeaza ca are deja o cota de 5,1% pe segmentul de creditare.
Depozitele atrase de la clienti au consemnat un ritm mai modest de expansiune. Primul trimestru a adus o crestere cu 11%, pana la 907 milioane de euro, dinamica pe zona surselor atrase de clientii persoane fizice fiind usor mai mare, de 14%.
Alpha Bank a anuntat si o crestere a numarului de carduri cu 18%, pana la 67.598 de unitati, nivel aproape dublu comparativ cu martie 2006.
Grupul nu a publicat date privind evolutia profitului Alpha Bank Romania in primul trimestru. Rezultatele financiare vor fi prezentate de grup la sfarsitul acestei saptamani.
Potrivit planului de dezvoltare, subsidiarele din zona Europei Centrale si de Est ar trebui sa contribuie cu un sfert din profitul grupului pana in 2010, fata de 10% in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO