Bănci și Asigurări

Analistii nu cred ca BNR misca dobanda

10.11.2006, 18:05 14

Consiliul de Administratie al BNR se reuneste astazi pentru a discuta un nou raport trimestrial asupra evolutiei inflatiei si eventuale recalibrari ale instrumentelor de politica monetara. Marea majoritate a analistilor bancari nu se asteapta la vreo modificare a dobanzii de politica monetara in sedinta de astazi - penultima din 2006 dedicata acestei teme.
"Nu exclud o majorare a dobanzii de politica monetara la sfarsitul lui decembrie, ca masura proactiva fata de presiunile inflationiste care se anunta anul viitor", a declarat Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro. Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, spune ca nu se asteapta la o crestere de dobanda nici macar la sfarsitul lui decembrie.
"Cred ca odata cu scaderea inflatiei dobanda se intareste suficient in termeni reali si, oricum, o majorare in termeni nominali, cu 0,25-0,5 puncte procentuale, nu ar determina o scumpire a creditului in masura sa influenteze vizibil apetitul pietei pentru imprumuturi", a declarat Mihail Ion.
"Nu vad motive ca BNR sa modifice dobanda de interventie sau masurile administrative la sedinta pe probleme de politica monetara", spune si Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.
Bogdan Mihoc, arbitrajist-sef la HVB-Tiriac, crede ca BNR va lasa conditiile de creditare nemodificate de data aceasta. "Urmatoarea miscare ar trebui sa fie o scadere a dobanzii, dar aceasta nu se va produce mai devreme de anul viitor", spune Mihoc.
"Cred ca decizia va fi neutra, nu vor fi modificari", considera si Florian Libocor, analist economic la BRD-SocGen. Pe de alta parte, el apreciaza ca guvernatorul ar fi semnalat intentia BNR de a relaxa conditiile monetare cand a declarat ca daca inflatia va scadea sub 5% la sfarsitul anului am putea sa vedem modificari ale masurilor administrative. In acest context, el spune ca decizia rationala ar fi o scadere a dobanzii de interventie, cu o jumatate de punct procentual. Prin aceasta miscare, BNR si-ar confirma intentiile declarate, fara sa creeze insa efecte secundare. Pe de alta parte, viceguvernatorul Cristian Popa pledeaza in favoarea unei politici monetare dure, care sa preintampine presiunile inflationiste din 2007.
Libocor crede ca aceasta devansare a majorarilor de preturi a detensionat o parte din presiunile pe care BNR le intrevedea pentru anul urmator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO