Bănci și Asigurări

Analistii vad dobanda BNR urcand si la 8%

12.10.2007, 19:10 11

Cursul leu/euro a revenit ieri peste pragul de 3,33 lei dupa scaderea bursa provocata miercuri de asteptarile privind cresterea dobanzii BNR dupa saltul inflatiei anuale pana la 6,03%.
Cresterea de dobanda nu poate veni mai devreme de 31 octombrie, insa pana atunci ar putea continua practica unei sterilizari stricte a lichiditatilor la care banca centrala a revenit din ultima saptamana a lunii septembrie. Totusi, lunea trecuta BNR nu a atras nici un leu de pe piata.
Toti analistii anticipeaza ca miercuri, 31 octombrie, BNR va majora rata dobanzii de politica monetara. Majoritatea intrevad o crestere de jumatate de punct procentual, insa nu exclud nicio miscare mai ampla, pe masura inversarii vizibile a trendului dezinflationist.
Romania nu scapa astfel de modelul altor tari din regiune care nu au reusit sa mentina inflatia jos odata ce au coborat-o spre 3%, in ciuda lectiilor oferite de experienta vecinilor. In Ungaria, inflatia s-a situat in septembrie la 6,4%, dupa un varf de 8,3% in august, sub presiunea scumpirii alimentelor.
Pe piata valutara cotatiile au urcat ieri pana la 3,3357 lei pentru un euro, de la un minim al zilei de 3,3270 lei/euro, in contextul in care toate monedele importante din regiune au scazut in raport cu euro.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD, anticipeaza majorarea dobanzii BNR cu nu mai putin de un punct procentual, de la 7% la 8%. Si Florin Catu, economistul-sef al ING, estimeaza ca dobanda va urca chiar la peste 7,75% si mai repede decat anticipa inainte de aparitia datelor privind inflatia pe septembrie. Mai prudent, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen, anticipeaza o majorare "cu cel putin jumatate de punct" pe 31 octombrie. Radu Craciun, de la ABN Amro, vede probabila o decizie de crestere a dobanzii cu 0,5 puncte procentuale, luand in calcul temerea BNR fata de un posibil efect de incurajare a unui nou val de apreciere nominala a leului in conditiile in care o dobanda substantial mai mare ar atrage din nou atentia capitalurilor speculative, cu toate reevaluarile de risc provocate de tensiunile financiare externe. Incepand din februarie si pana in iulie, BNR a taiat 1,75 puncte procentuale din dobanda de politica monetara, insa ramane de vazut cat de mult se va intoarce rata sub presiunea inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO