Bănci și Asigurări

Andreas Treichl a strans actiuni de 7 mil. euro la Erste

Andreas Treichl a strans actiuni de 7 mil. euro la Erste

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, detinea la sfarsitul lui 2007 un numar de 168.840 de actiuni, a caror valoare se ridica la 7,28 mil. euro pe baza pretului de vinerea trecuta.

14.01.2008, 17:44 17

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, avea in portofoliu la sfarsitul lui 2006 un numar de 123.440 de actiuni ale bancii pe care o conduce si care controleaza BCR, conform raportului anual.
Actiunile sale valorau atunci circa 7,17 mil. euro, in conditiile in care pretul se situa la 58,10 euro pe actiune. Intre timp, valoarea s-a ajustat la 5,3 mil. euro, avand in vedere ca pretul unei actiuni Erste se ridica vineri la inchiderea de pe Bursa de la Viena la numai 43,15 euro, in usoara crestere fata de ziua precedenta.
Totusi, valoarea participatiei lui Treichl a continuat sa urce in 2007 pe seama majorarii portofoliului.
Potrivit datelor publicate pe site-ul autoritatii austriece de supraveghere a pietei financiare, Treichl a cumparat anul trecut inca 45.400 de actiuni, tranzactiile raportate fiind realizate in luna august. Pana la sfarsitul lui 2007, seful Erste nu mai figureaza cu nicio tranzactie, insa alti membri ai boardului executiv au raportat achizitii si spre final de an. Conform datelor disponibile, seful Erste detinea la sfarsitul lui 2007 un numar de 168.840 de actiuni, a caror valoare se ridica la 7,28 mil. euro pe baza pretului de vinerea trecuta.
Erste Bank respecta prevederile codului austriac de guvernanta corporativa si face publice tranzactiile cu actiuni realizate pe bursa atat de membrii boardului executiv, cat si de cei ai Consiliului de Supraveghere.
Nicolae Danila, fostul CEO al BCR, sustine ca este cel mai mare actionar persoana fizica al Erste Bank, in primul rand datorita faptului ca pana spre finalul lui 2006 era principalul actionar individual al bancii romanesti si si-a schimbat cea mai mare parte a actiunilor cu titluri Erste. In luna mai a anului trecut, Danila isi exprima intentia de a-si exercita dreptul de a cumpara inca 3.000 de actiuni Erste in cadrul programului de fidelizare a managerilor din grupul austriac si la care primisera acces si executivii de la BCR, beneficiind de un discount de 20%.
Ramane de vazut care va fi pana la urma rezultatul "competitiei" care a aparut pentru pozitia de "cel mai mare actionar persoana fizica" al Erste Bank, in conditiile in care Treichl se dovedeste un cumparator activ. Erste Bank are 316.288.945 de actiuni emise, salariatii grupului detinand o participatie de circa 3%, dominata insa de cei ai BCR.

Se apropie listarea Erste la Bucuresti. Oficiali ai Erste Bank se intalnesc astazi cu reprezentatii Depozitarului Central, ai Bursei de Valori Bucuresti si ai CNVM pentru a discuta detalii finale privind apropiata listare a bancii austriece.
Erste a obtinut deja avizul preliminar al CNVM asupra prospectului de listare, dupa ce in toamna trecuta institutia emisese un atestat prin care confirma ca banca indeplineste cerintele legale pentru a se lista la Bucuresti. In perioada urmatoare raman de parcurs ultimii pasi procedurali, foarte importante fiind discutiile cu Depozitarul central.

Recomandare "cumpara" pentru titlurile Erste. ING a taiat vineri 11 euro din tinta de pret pentru actiunile Erste pe urmatoarele douasprezece luni, de la 70 la 59 de euro. Cu toate acestea, analistii bancii olandeze continua sa recomande cumpararea de actiuni Erste Bank. Ei isi justifica decizia de ajustare a tintei de pret pe baza revizuirii evaluarilor privind situatia macroeconomica din Romania.
Mult mai optimisti, analistii de la Oppenheim Research dau o recomandare puternica de cumparare pentru titlurile Erste, in conditiile in care considera ca pretul include acum un discount pentru o criza in Europa Centrala si de Est. "Nu consideram ca dezechilbrul extern va declansa o criza in Romania si ne asteptam ca sectorul bancar sa continue sa se dezvolte in intreaga Europa Centrala si de Est". Totusi, analistii Oppenheim au redus pretul tinta pentru Erste cu noua euro, la 61 de euro pentru o actiune, luand in calcul o crestere a provizioanelor si scaderi ale veniturilor din comisioane si operatiuni financiare pana in 2009. Titlurile Erste au inchis sedinta de vineri la 43,15 euro, in crestere cu aproape 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO