Bănci și Asigurări

Angajatii bancilor au castigat 900 de euro net in aprilie

05.06.2007, 19:54 16

Salariul mediu net pe economie a fost de 308 euro in luna aprilie, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu luna aprilie 2006, salariul mediu a crescut cu peste 22% in lei si cu 18% in termeni reali, adica peste nivelul inflatiei. Ca de obicei, cel mai bine platiti angajati din economie sunt cei din banci, cu un salariu mediu de 900 de euro in aprilie, urmati de cei din industria petroliera, transporturi aeriene, industria tutunului si cea energetica. Pe de alta parte, angajatii din transporturi pe apa au
fost cei care au primit in aprilie cea mai consistenta majorare fata de luna martie, de peste 24%, pana la 490 de euro. De altfel, aprilie a fost luna de prime pentru o mare parte dintre angajatii din economie. Pentru intregul an, estimarile oficiale arata un salariu mediu de 302 euro (fata de 245 euro in 2006), nivel usor de depasit daca salariile cresc in continuare cu acelasi ritm din primele patru luni.
Deja din luna martie salariul mediu net lunar raportat de Statistica se situeaza peste media anuala estimata oficial. Comparativ cu aprilie 2004, salariul mediu net pe economie a inregistrat o crestere de 110% in euro (adica mai mult decat dublu), in primul rand datorita cresterii naturale a salariilor din economie, dar si datorita efectului de apreciere a leului fata de euro. Managerii din economie explica majorarile salariale din ultima perioada prin dificultatea tot mai mare de a gasi angajati in anumite domenii, de la constructii pana la tehnologia informatiei (IT).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO