Bănci și Asigurări

Anglo-Romanian Bank a facut un profit de 3 mil. euro in semestrul I in asteptarea unui cumparator

11.10.2009, 23:15 16

Anglo-Romanian Bank, subsidiara de la Londra a grupului BCR, ainregistrat in primul semestru un profit net de 3,14 milioane deeuro, conform standardelor romanesti de contabilitate.

Banca a continuat astfel sa contribuie la profitul grupului,afectat de scaderea castigurilor celei mai mari banci romanesti(75,8 mil. euro in RAS pe semestrul I) cauzata de costurile increstere cu provizioanele.

Pe intreg anul 2008, Anglo-Romanian a raportat un profit net de11,6 milioane de euro dupa standardele internationale de raportarefinanciara.

Conform prospectului de prezentare a programului BCR de emiterede obligatiuni in valoare de pana la 3 mld. euro pe bursa dinLuxemburg, BCR intentioneaza in continuare sa se retraga dinactionariatul Anglo-Romanian Bank, in cadrul unui program derestructurare a subsidiarelor sale.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care in urma cu un an se pregateade negocieri cu Erste pentru preluarea bancii, a renuntat in celedin urma si a ales sa cumpere o banca din Georgia. Pe langadiscutiile legate de pretul cerut de austrieci, dificultatea de agasi un cumparator a fost legata de necesitatea ca noul proprietarsa inlocuiasca liniile de finantare pe care Anglo-Romanian Bank leavea de la Erste.

O banca precum Anglo-Romanian are nevoie de sustinerefinanciara, avand in vedere ca nu a fost concentrata pe atragereade resurse in depozite de la clienti, ci pe finantari de la altebanci.

Criza financiara internationala a redus drastic interesul pentruachizitii, chiar si atunci cand este vorba de o afacere profitabilaca Anglo-Romanian Bank. Subsidiara de la Londra a BCR fusese scoasala vanzare inca de la inceputul lui 2008 in contextul strategieiErste de a renunta la entitati care nu erau considerate a faceparte din businessul de baza sau ale caror activitati conduceau lasuprapuneri in structura grupului austriac. In contextul aparitieiunor semne de revenire in sistemul financiar international, unelebanci au inceput sa se gandeasca la achizitii. Termenul de depunerea ofertelor pentru Anglo-Romanian Bank a expirat in septembrie anultrecut, Erste gasind atunci mai multi potentiali investitori.

In cele din urma, Erste a retras Anglo-Romanian din postulbilantier "Active pastrate pentru vanzare". Reclasificarea a fostimpusa de standardele de raportare financiara din cauza ca auexpirat cele douasprezece luni in care tranzactia ar fi trebuit saaiba loc pentru ca banca sa poata fi incadrata in postulrespectiv.

La sfarsitul anului trecut, Anglo-Romanian Bank avea activeevaluate la 487 mil. euro. Banca a obtinut un profit net de 11,58mil. euro, in crestere cu 16% fata de 2007. Din acest castig, BCR aincasat dividende de 8 mil. euro. Reprezentantii Erste afirma caatat timp cat este o operatiune profitabila, nu exista niciopresiune pentru a vinde Anglo-Romanian Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO